Udflåd
Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng
Klistret og med en lidt speciel lugt – udflåd i en nøddeskal. Men hvad er udflåd, hvad gør det godt for, og hvorfor ser det anderledes ud i løbet af menstruationscyklussen? Det får du svar på her!
Hvad er udflåd?
Udflåd er den lidt klistrede, våde væske, der havner i trusserne. Det kommer ud af vaginaen og er kroppens måde at holde skeden ren på. Det fungerer som underlivets rengøringsteam, der holder skeden ren, samtidig med at det holder slimhinderne i skeden fugtige. Det beskytter også mod infektioner takket være dets mælkesyrebakterier, som skaber et surt miljø og beskytter mod skadelige bakterier.
Hvordan skabes udflåddet? Slimet dannes i livmoderhalsen og glider derefter langsomt ned mod skedeåbningen for at tage de ting med, som kroppen ikke synes hører til der – inden det som sagt havner i trusserne. Eller i trusseindlægget, eller menstruationstrusserne, som absorberer udflåddet, hvis du vil undgå den lidt våde fornemmelse i trusserne. Noget andet, det kan være godt at vide, er at udflåddets pH-værdi også er en smule sur. Det er derfor ikke ualmindeligt, at trusserne falmer en smule lige der, hvor udflåddet havner, medmindre man bruger et trusseindlæg.
Udflåd er måske ikke det, man taler mest om i forbindelse med underlivet, men det er noget, du sikkert kender til, hvis du har en skede. For alle, der har en skede og er (eller har været) i puberteten, har også udflåd. Man har udflåd hele livet – det starter før den første menstruation og kommer til at se forskelligt ud gennem hele livet og menstruationscyklusserne. Måske burde vi tale mere om det – for udflåd er en rigtig god ting for kroppen!
I modsætning til menstruation (som stopper en dag), fortsætter udflåd altså med at komme hele livet. I overgangsalderen er det dog almindeligt med mindre kraftigt udflåd, da man på det tidspunkt som regel har lavere niveauer af østrogen. Men inden da, i perimenopausen, kan det i stedet være omvendt, og udflåddet bliver kraftigere på grund af den konstante ændring i kroppens hormonniveauer.
Hvordan ser udflåd ud?
Et normalt udflåd ser som regel ud som en klar eller let hvidlig, let klæbrig væske. Udflåddet kan dog ændre farve afhængigt af, hvor man befinder sig i menstruationscyklussen, eller hvordan ens underliv har det. Nøjagtigt hvordan udflåddet ser ud varierer fra person til person og ændrer sig også i løbet af menstruationscyklussen. Længere nede på siden kan du læse mere om, hvordan udflåd ændrer sig i løbet af menstruationscyklussen.
Hvordan bør udflåd lugte?
Udflåd skal lugte let syrligt. Lidt ligesom yoghurt eller tykmælk, der har stået fremme og er blevet stuevarm. Nogle gange kan man være uheldig, at pH-værdien i skeden kommer i ubalance – så vil udflåddet være det første til at afsløre, at noget er ude af balance. For når udflåd begynder at lugte – sødt, gæret eller fiskeagtigt – kan man fornemme, at der er noget galt i underlivet. Det kan skyldes en svampeinfektion, en kønssygdom eller bakteriel vaginose – altså ting, der bør undersøges og behandles. Hvis det lugter lidt mærkeligt, og udflåddet ikke ser ud, som det plejer, er det en rigtig god ide at kontakte lægen eller ungdomsklinikken for at få det undersøgt!
Hvorfor får man udflåd?
Udflåddet holder skeden ren og pæn ved at transportere gamle døde celler eller bakterier ud af kroppen. Det holder også slimhinderne i underlivet fugtige, så de ikke revner eller bliver irriterede. Hvis du vil undgå den klistrede, våde følelse, kan du bruge trusseindlægg, som absorberer udflåddet, beskytter trusserne og neutraliserer lugten. Trusseindlæg er supertynde, absorberer væske hurtigt og lader huden ånde. Du kan også bruge et par menstruationstrusser, som ud over menstruation også absorberer udflåd. Man kan også få menstruationstrusser, der er udviklet specielt til børn og teenagere – de er velegnede, når man lige er begyndt at have menstruation, og/eller når man er usikker på, hvornår den første menstruation kommer!
Takket være udflåddet behøver du ikke at vaske dig inden i skeden og kan i stedet fokusere på at vaske vulvaen (de ydre dele af kønsorganet), dvs. kønslæber, venusbjerg og den lille knop på klitoris. Pas godt på underlivet, og sørg for at holde det i balance ved at vaske dig med en skånsom intimvask, der er fri for sæbe, eller vask dig med lunkent vand. Men vask som sagt kun de ydre dele af underlivet (vulvaen) og ikke inden i skeden! Det er vigtigt at lade kroppen selv tage sig af den indvendige hygiejne, da vask inden i skeden nemt kan forstyrre pH-balancen og give problemer.
Kraftigt udflåd
Men hvor meget udflåd er normalt? Er det meningen, at undertøjet skal blive gennemblødt, eller skal man snarere forvente en let fugtig plet i trusserne? Svaret er (som sædvanlig, når det handler om kroppen), at det er forskelligt. Det varierer altså afhængigt af, hvor man befinder sig i menstruationscyklussen, men det er også forskelligt fra person til person. Nogle har kraftigt udflåd, andre mindre. Udflåddet tilpasser sig generelt til, hvad din krop har brug for.
Det er også forskelligt, hvordan man opfatter det. Nogle mennesker bryder sig ikke om følelsen af, at deres trusser er fugtige, og vil gerne bruge et trusseindlægg eller menstruationstrusser for at føle sig tørre, mens andre ikke tænker lige så meget over det.
Hvis du oplever, at du har usædvanligt meget udflåd, at det lugter lidt underligt, eller at det ser mærkeligt ud, kan det være en god ide at få det undersøgt hos lægen eller på ungdomsklinikken. Man kan nemlig få kraftigere udflåd i forbindelse med fx svamp eller andre infektioner i underlivet.
Udflåd, der er tyndt som vand
Nogle gange kan det føles, som om ens udflåd løber som vand, og ofte skyldes det lige netop, at udflåddet er så tyndt, at det næsten føles som vand. Denne fornemmelse skyldes, at udflåddet ikke kun skifter farve i løbet af menstruationscyklussen, men også tykkelse, og hvor glat eller flydende det er. Udflåd produceres hele tiden og kan også samle sig i en fordybning længst inde i skeden, og hvis man ændrer stilling, kan det hele komme på én gang.
Tykt udflåd
Af og til er udflåddet tykkere. Normalt afhænger det af menstruationscyklussen, og hvor du befinder dig i den – men det kan også være relateret til andre ting, fx hormonel ubalance, PCOS, stress, eller at du tager medicin. Hvis man har tykt udflåd cyklisk, er det helt fint, men hvis det er klumpet og hytteostagtigt, er det et tegn på, at der er for mange svampesporer i vaginaen. Da er det almindeligt, at det klør, men det behøver ikke altid at gøre det. Den normale bakterieflora består af 60 % mælkesyrebakterier og 40 % svampesporer. Hormonelle præventionsmidler kan også resultere i lidt tykkere udflåd.
Udflåd hos børn og teenagere
Et tegn på, at ens krop er ved at komme i puberteten og få menstruation, er, at man begynder at få udflåd. Det kommer ofte første gang et til to år, eller nogle måneder, inden man får sin første menstruation. Og så fortsætter det, dag ud og dag ind, resten af livet! Hvis man ikke bryder sig om følelsen af fugt i trusserne, findes der både trusseindlægg og menstruationstrusser, man kan bruge. De er begge absorberende, neutraliserer lugt og sikrer, at det føles tørt og behageligt mod huden.
Det vigtigste, man kan gøre, når man har fået udflåd, er at lære det bedre at kende og at finde ud af, hvordan det lugter, ser ud og føles. På den måde bliver det nemlig nemmere at se, om der er noget galt i underlivet, og man er nødt til at kontakte ungdomsklinikken eller sin læge for at få råd og hjælp.
Udflåd inden menstruation
Inden menstruation er udflåddet ofte hvidt, hvidgult eller ugennemsigtigt. Og lige før din menstruation kan det se lidt brunligt eller lyserødt ud, hvilket skyldes, at du er begyndt at bløde lidt, og at der kommer små mængder menstruationsblod ud i udflåddet.
Udflåd under menstruationscyklussen
Hvis der er noget, som ændrer sig i løbet af menstruationscyklussen (ud over hormonerne), så er det udflåddet! Både udseendet, hvordan det føles og mængden. Udflåddet hjælper dig med andre ord med at holde styr på din cyklus! Hvis du holder øje med, hvordan dit udflåd opfører sig, vil du efterhånden lære, hvordan det fungerer for lige netop dig.
Udflåd i forbindelse med ægløsning
Når du har ægløsning, vil kroppen gøre det så nemt som muligt for eventuelle sædceller (hvis du har haft ubeskyttet sex) at nå frem til ægget, så da bliver udflåddet gennemsigtigt, glat, sejt (som rå æggehvide) og kraftigere. Så hvis du vil øge dine chancer for at blive gravid, er det en god idé at holde øje med dit udflåd i forbindelse med ægløsningen og benytte lejligheden til at dyrke sex!
Under en graviditet kan udflåddet blive kraftigere. Det er også almindeligt at lække urin, når man nyser eller anstrenger sig fysisk under en graviditet. Det skyldes barnets vægt og hormonelle forandringer. Da kan man få hjælp af et par Multifluid menstruationsrusser, som også absorberer små dråber urin, eller trusseindlæg fra TENA til ufrivillig vandladning.
Udflåd i lutealfasen
Udflåd inden menstruation (lutealfasen) skifter normalt fra hvidt, hvidgult eller ugennemsigtigt til at blive let brunligt eller lyserødt, fordi det indeholder lidt blod fra den kommende menstruation.
Udflåd efter menstruation
Efter menstruationen har man næsten intet udflåd, men små rester af gammelt blod kan dog gøre eventuelt udflåd lysebrunt.
Udflåd i follikelfasen
I follikelfasen er udflåddet som regel hvidligt, lidt sejt hvidt og/eller uklart.
Forskellige typer af udflåd
Udflåd kan se ud på mange måder – her gennemgår vi de mest almindelige!
- Gult udflåd. Lugter det, som det plejer, dvs. lidt syrligt? Godt – så er det, som det skal være!
- Rødt udflåd. Hvis du snart skal have menstruation, eller måske ægløsning, sker der ikke noget ved, at udflåddet er rødt. Men hvis det dukker uventet op på tidspunkter i menstruationscyklussen, hvor det ikke burde se sådan ud (læs mere ovenfor om forskellige typer udflåd i løbet af menstruationscyklussen), eller det kommer gentagne gange, bør du undersøge, at det ikke skyldes en infektion eller celleforandring.
- Grønt udflåd. Hvis udflåddet har fået en grønlig eller gulgrøn farve, kan det være et tegn på, at der er noget galt. Ofte begynder det også at lugte lidt mærkeligt, når farven bliver grønlig. For at være på den sikre side kan det være en god ide at få undersøgt, om der er tale om bakteriel vaginose, og få behandling for det, hvis det er nødvendigt. Hvis farven, lugten og konsistensen ændrer sig efter ubeskyttet sex, er det en god ide at blive testet for kønssygdomme for at sikre, at det ikke er det, der er årsagen.
- Hvidt udflåd. All is well i udflådslandet! Fra gennemsigtigt til lysegult og hvidligt er normale farver på udflåd.
Almindelige spørgsmål
-
Det kan ofte være lyserødt eller brunligt lige inden, du får menstruation, fordi du sandsynligvis er begyndt at bløde lidt, og blodet følger med udflåddet ud af skeden. Inden menstruation er det ellers ofte hvidt, hvidgult eller ugennemsigtigt.
-
Der er to ting, der afgør mængden af udflåd: hvor man befinder sig i menstruationscyklussen, og om kroppen føler, at den har brug for at gøre ekstra rent i skeden.
-
Ved at passe på din krop kommer udflåddet ind den rytme, der passer lige netop din krop. Du kan ikke styre, om du som normalt udgangspunkt har meget eller lidt udflåd. Hvis du vil undgå den klistrede, våde følelse, kan du bruge trusseindlægg, som absorberer udflåddet og samtidig beskytter trusserne. Menstruationstrusser tager sig også af udflåd og neutraliserer lugt.
-
Det er umuligt at sige, eftersom alle kroppe er forskellige. Lær din egen krop at kende, så opdager du, hvis der er noget, som er unormalt for lige netop den.
-
Udflåddet kommer ud af vaginaen og er kroppens måde at holde skeden ren på. Slimet dannes i livmoderhalsen og glider derefter langsomt ned mod skedeåbningen for at tage de gamle døde celler eller bakterier med, som ikke bør være i kroppen.