Hvilken rolle spiller underlivets pH-værdi?
Et underliv i ubalance er ikke særlig sjovt - er det muligt at genskabe pH-balancen? Kan en mild intimvask hjælpe?
Med pH måles hvor surt eller basisk noget er: pH 7 er neutral, lavere er surt og højere basisk. Okay, men hvad har det at gøre med mit underliv at gøre, tænker du? Jo, det er faktisk en af de vigtigste ting at holde øje med - hvis du ønsker, at dit underliv har det godt. Og selvfølglig gør du det. Derfor er det vigtigt også at bruge milde produkter, som tager hånd af både din pH og dit underliv!
Undgå ubalance i underlivet (og i livet!)
Sådan her fungerer det: pH-værdien i underlivet er alfa og omega, hvis ens vulva og vagina skal have det godt – og for at undgå besvær eller infektioner, der kan medføre skade, kløe eller dårlig lugt i underlivet. På hvilken måde spiller pH-værdien en rolle i intimhygiejnen, tænker du måske? Jo, dit underliv er fyldt med bakterier. De fleste er good guys kaldet Lactobacilli (dvs. mælkesyrebakterier), og de beskytter vaginalslimhinden og vulvaens følsomme hud. Men disse bakterier er kræsne, og kræver en perfekt pH-værdi. Hvis pH-værdien bliver for høj, så smutter de, og det gør det frit tilgængeligt for uønskede mikroorganismer at bosætte sig. Og vupti!!! Så har du underlivet fuldt af små røvere, hvis eneste ønske er at gøre det surt for dig og dit underliv.
Hvilken pH-værdi skal underlivet have?
Mellem 4,5 og 5,5 i vulvaen og lidt lavere – 3,5 til 4,5 inde i skeden. Dette er de gyldne tal, man skal huske. Og den bedste måde at komme mellem 3,5 og 4,5 i skeden er at lade den være i fred så meget som muligt. Et trick er at lave en vaskerutine, som holder pH-værdien på det rigtige niveau.
Vulva – altså de ydre kønsorganer – er god til mange ting, men at vaske sig selv er ikke en af dem. I stedet for har den brug for lidt hjælp, og her kan det være godt at huske, at vulvaens pH-værdi er lavere end hvad almindelig sæbe fx har. Hvis du vil hjælpe din V-zone lidt ekstra, kan du bruge en intimvask, der har den samme pH-værdi som vulvaen.
For at du kan få helt styr på det, skal vi nu i pH-skole:
- pH-værdien i vagina er mellem 3,5 og 4,5.
- pH-værdien af vulvaen er mellem 4,5 og 5,5.
- pH-værdien for resten af huden er 5 - 6.
- Vand har pH-værdi 7.
Hvilke symptomer har man, hvis der er en ubalance i underlivet?
Hvordan ved man, at der er dårlig stemning mellem bakterierne i underlivet? Der står jo ikke ligefrem HJÆLP skrevet i trusserne. Hvis der er få af de gode bakterier, og de uønskede mikroorganismer får et forspring, kan det begynde at klø lidt – eller meget, vulvaen kan svulme lidt op, og udflåddet kan ændre farve og begynde at lugte dårligt. Kort sagt: Tingene er ikke, som de plejer i din V-zone. Hvis det føles mærkeligt, er det meget muligt, at der er noget, der ikke er helt rigtigt. Almindelige skavanker, man kan få, når der er ubalance, er svamp og bakteriel vaginose.
Hvad er bakteriel vaginose?
Svamp – som man kan få i underlivet – har du sandsynligvis styr på, men bakteriel vaginose lyder måske lidt som en farlig sygdom. Det er ikke farligt, men ubehageligt – helt sikkert – for med bakteriel vaginose får man ildelugtende udflåd, som kan være tyndt og grågult. Nogle gange slår skedebakterierne sig sammen med svampen, og du får begge dele på samme tid – kløende og ildelugtende, a match made in heaven. Bakteriel vaginose er i sig selv ikke farlig, men da pH-værdien ikke er, som den skal være, bliver du mere følsom over for andre infektioner. Derfor kan det være en god ide at gå til en gynækolog eller til lægen for at få hjælp.
Kan pH-balancen genskabes?
Ja, du er jo ikke dømt til resten af livet at have svingende pH-værdi dernede, bare fordi der har været kaos en enkelt gang. Faktisk er den bedste kur at give underlivet lidt kærlighed i form af ting, det godt kan lide, så bliver det hele hurtigt bedre. Nogle tommelfingerregler er aldrig at vaske sig indvendigt i skeden, at sove uden trusser på om natten (luft får V-zonen til at spinde som en mis), at bruge intimvask, der er pH-balanceret, og at gå med bomuldsundertøj. Vask af skeden efter sex kan også hjælpe, da sædceller har en pH-værdi på omkring 7 – hvilket kan øge ubehaget, hvis man er ekstra følsom – MEN (og nu siger vi det igen) vask IKKE inde i skeden, selvom der måske er sæd der. Lad udflåddet gøre arbejdet. Brug af kondom er altid en god ide, men efterlader også nogle spor af smøremiddel – så vask af vulvaen kan stadig være smart. Og når vi er ved sædceller, kan vi tale lidt om dette med, at V-zonen bliver ekstra følsom, når du er gravid – så ubalance i underlivet er ikke ualmindeligt. Tal med din jordemoder, hvis du føler, at der ikke er helt styr på tingene dernede.
Intimsæbe eller intimvask – er der forskel i pH?
Intimsæbe eller intimvask – er det kun ordene, der adskiller dem, eller er det faktisk sådan, at pH-værdien er forskellig? Om man vil kalde det det ene eller det andet, er bare et spørgsmål om ord. Det vigtigste at kigge efter er pH-værdien, hvis du leder efter en vask, der er balancerende. Almindelig sæbe har en pH-værdi (lidt afhængigt af, hvilken slags sæbe det er) på omkring 7 – det er aaalt for højt til vulva – så det kan være en god ide ikke at bruge almindelig sæbe på den følsomme hud i V-zonen. Derefter er det vigtigste, når det kommer til at passe på underlivet, at gøre, hvad man mener passer til én selv – vi er alle forskellige, og selvom vi alle har følsom hud og slimhinder i underlivet, handler det om, hvor følsom man er. Stir dig ikke blind på pH-værdier, valg af ord eller hvordan det "skal" være, men lær dig selv og dit kønsområde at kende og find ud af, hvad det godt kan lide. Og gør så, det der passer til dig!