Hvornår kommer den første menstruation?
Det her med at man får menstruation, hvis man har en livmoder, det er sikkert og vist. Men i hvilken alder man får den, kan være lidt sværere at bestemme.
Det første ord at kende er puberteten, for uden den er der ingen menstruation! Puberteten er, at kroppen gennemgår en hel del ændringer – inkl. at den første menstruation kommer – for at gå fra at være en børnekrop til en voksenkrop.
Vidste du?
Den første menstruation – hvornår kommer den?
Desværre er det umuligt at sige nøjagtigt, hvornår den første menstruation kommer. Det mest almindelige er, at den dukker op i trusserne, når du er et sted mellem 11 og 14 år. Men – og sådan fungerer kroppen med næsten alt – den kan lige så let komme, når du er 9, eller når du er fyldt 16. Intet af det er underligt eller forkert, men det afhænger alt sammen af, hvordan kroppen har besluttet at sætte tingene i gang. Og som sagt er det ikke sådan, at menstruationerne forekommer helt af sig selv, de hænger sammen med det faktum, at hele kroppen er blevet træt af sin barneform og ønsker at blive voksen. Når den først har besluttet det, skal du bare følge med på rejsen!
Hvad er det, der sker i kroppen?
Hvad er det så, der går i gang, så den første menstruation kommer? Det korte svar er: hormonerne. Hormoner er stoffer, der dannes i forskellige kirtler rundt om i kroppen, og som påvirker, hvornår menstruationen kommer. De sender signaler om at nu, NU er det tid til ægløsning! Derefter rejser det ubefrugtede æg med den tykke slimhinde og blod fra livmoderen ud gennem skedeåbningen – som er hullet bag urinrøret, hvor menstruationen kommer fra. MEN! Hormonerne er snu, og den første blødning behøver ikke at skyldes ægløsning overhovedet, men kan ske fordi hormonet østrogen gør slimhinderne tykke og dermed forårsager en blødning. Lidt lige som om kroppen tester det her med menstruation. Uanset årsagen er resultatet det samme: den allerførste menstruation!
Tegn på at menstruationen er på vej
Du kan ikke rigtig spørge hormonerne: "hvornår får jeg menstruation?" De kan jo ikke svare. Men der findes selvfølgelig tegn, man kan kigge efter. Selvom de ikke er så præcise, at det er muligt at sætte et kryds i kalenderen, så kan de give dig en følelse af, at det kan være på tide at putte et bind i tasken det næste halve års tid.
Her er nogle tegn på, at den første menstruation er på vej:
- Man har fået udflåd
- Man har fået hår på tissekonen og under armene
- Brysterne har vokset et par år
- Ondt i maven og oppusthed
- Vægtstigning
- Bumser
- Svedlugt
Det, der er sjovt, er, at det kan komme som en overraskelse i trusserne på trods af, at man har styr på sin krop – det er nemlig forskelligt for alle. Nogle føler, at kroppen er i gang med noget, andre bemærker ingenting.
Hvordan ser den første menstruation ud?
Blodbad eller blodblandet udflåd – hvad skal du forberede dig på at opdage i trusserne, når du har fået din første menstruation? Begge dele vil vi sige. Du kan simpelthen ikke vide, hvordan den første menstruation vil være. Normalt er menstruationen uregelmæssig i begyndelsen: Du kan få din anden menstruation flere måneder efter, at du har fået din første, de kan også vare i lang tid. Tænk på det som om kroppen prøver at tilpasse sig, hvordan det fungerer – hvordan menstruationscyklussen vil se ud. Da alle er unikke, vil det være vanskeligt at sige med sikkerhed, hvor omfattende og hvor langvarig den første menstruation er, eller hvordan det vil føles for en bestemt krop. Nogle får menstruationssmerter, andre ikke. Nogle bløder meget og længe, andre lidt og kun et par dage. Du må helt enkelt væbne dig med tålmodighed og huske på, at kroppen gør det så godt, den kan.
Når den først har fundet sin rytme og fundet hjemme i din menstruationscyklus, vil menstruationen være din ven, der bliver hos dig – uanset om du kan lide det eller ej – indtil du er et sted omkring 50. Så kommer overgangsalderen, og kroppen stopper ægløsningen, og man kan ikke længere få børn.
Når menstruationen ikke kommer
Det mest almindelige er, at den første menstruation kommer mellem 9 og 16 år, men det er ikke mærkeligt, hvis den beslutter sig for at lade vente på sig lidt længere. Hvis du er ældre end 17 år, er det en god ide at tage til en læge eller gynækolog og få kontrolleret, om alt er, som det skal være. Den vil sandsynligvis komme, men der kan være andre grunde til, at den ikke kommer. Lider man af en spiseforstyrrelse, eller træner man alt for hårdt, kan det være årsagen. En anden forholdsvis almindelig årsag kaldes PCOS , eller polycystisk ovariesyndrom, som er forstyrrelser af hormonbalancen, der forårsager blærer på æggestokkene.