Hvordan sætter man et bind fast? Og hvor ofte skal man skifte? Her er en guide, der besvarer almindelige spørgsmål om bind, og hvordan man bruger dem!

Hvordan bruger man bind?

Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng

I denne guide sørger vi for, at du får styr på alt, der har med bind at gøre! Du får bl.a. at vide, hvordan man bruger et bind, hvor man kan få fat i det, hvor ofte man skal skifte det, og hvorfor bind er en populær form for menstruationsbeskyttelse både ved den første menstruation og generelt.

Hvordan fungerer bind?

Bind er en absorberende menstruationsbeskyttelse, der lægges i trusserne, og som absorberer menstruationsblodet. Den absorberende overflade skal vende opad i trusserne, mod vulvaen, og den selvklæbende side sættes nemt fast i trusserne, så bindet bliver siddende hele dagen.

De fleste bind kan absorbere menstruationsblod i flere timer, inden de skal skiftes. Skift bind hver fjerde til sjette time afhængigt af blødningsmængden, og køb først og fremmest bind, der passer til dit flow. Smid derefter bindet ud, når det er tid til at skifte – skyl det ikke ud i toilettet!

Bind fungerer i næsten alle trussemodeller, men det er som regel svært (næsten umuligt) at få det til at sidde fast i g-strenge.

Husk ikke at bade med bind, men man kan derimod sagtens træne med dem!

Hvor kan man købe bind?

Bind kan købes i de fleste butikker: supermarkeder, detailhandlere, apoteker og benzinstationer. Da bind er en af de mest almindelige former for menstruationsbeskyttelse, er de ikke svære at få fat i – man kan som regel finde dem blandt hygiejne- og sundhedsartikler.

Nogle toiletter, skoler og arbejdspladser tilbyder også muligheden for, at man kan få eller købe bind. Libresse har i samarbejde med TORK udviklet en dispenser til virksomheder og organisationer, der ønsker at tilbyde menstruationsbeskyttelse på arbejdspladsen eller i skolen.

Man skal heller ikke skamme sig over at spørge andre eller dele sin egen menstruationsbeskyttelse med nogen, der har brug for den. Menstruation er en af de mest naturlige ting i verden, og alle, der nogensinde har befundet sig i en situation, hvor de har stået og manglet menstruationsbeskyttelse, vil derfor højst sandsynligt hellere end gerne hjælpe!

Findes der forskellige typer bind?

Ja, det gør der! Der findes bind med vinger og uden (for at bindet skal sidde bedre fast i trusserne), ekstra brede og lange bind (fx natbind), og der findes bind, der er ekstra skånsomme mod den følsomme hud.

Når der findes så mange forskellige typer bind, skyldes det, at vores kroppe ser forskellige ud og opfører sig forskelligt. En person, der bløder meget, kan have brug for et større bind, der absorberer et kraftigere flow, og en person, der sover på ryggen, synes måske, at det er mere behageligt med et mere absorberende natbind, der er lidt længere, og som kan absorbere menstruationen der, hvor den lander.

Hvordan sætter man et bind fast?

Her er en guide til, hvordan du sætter et bind fast – perfekt til den første menstruation, eller hvis du ikke har brugt bind før!

  • Du skal først og fremmest finde et sted, der føles trygt – badeværelset derhjemme, dit værelse, eller hvor det nu måtte være.
  • Derefter vasker du dine hænder, da det er smart at undgå snavs og at være hygiejnisk, når man håndterer menstruationsbeskyttelse.
  • Derefter fjerner du den beskyttende plast, der er omkring bindet, så den klistrede underside med lim er synlig.
  • Træk trusserne ned, læg bindet i med den klæbende side nedad, så bindet fastgøres på stoffet i midten af trusserne. Bindet har en for- og bagside – på pakken kan man tydeligt se, hvad der er hvad. Når det gælder Libresse-bind, er det hjertet forrest på bindet, der skal vende fremad i trusserne.

Hvordan sætter man et bind med vinger fast?

Med de bind, der har vinger, gør man nøjagtig det samme som med almindelige bind, og så tilføjer man to hurtige trin:

  • Først trækker man papiret af vingerne på bindet.
  • Og så tager man vingerne og folder dem ind under trussekanten, så den klæbende del af dem sidder fast på undersiden af trusserne. Nogle gange overlapper de – og det er helt i orden!
  • Når bindet er på plads, er det bare at trække trusserne op og mærke efter. Målet er, at det næsten ikke skal kunne føles, at man har et bind på. Det kan være lidt svært i starten, men man vænner sig ofte hurtigt til, at der er noget i trusserne, som tager sig af ens menstruation.

Hvor ofte skal man skifte bind?

Okay, nu er bindet på plads, og timerne går – men hvornår skal man skifte bindet, og hvor mange bind har man brug for om dagen? Det afhænger af, hvor meget man bløder. Hvis du har kraftig menstruation, er du nødt til at skifte bind oftere, end hvis du har let menstruation. Som tommelfingerregel kan det være en god idé at tjekke og være forberedt på at skifte bind ca. hver fjerde til sjette time. Skyl aldrig bindet ud i toilettet, ligesom man aldrig skal skylle tamponer ud!

Hvor længe kan man gå med et bind, og hvor smider man det ud?

Et bind kan bruges, indtil det er fyldt. Hvor længe det tager afhænger af, hvor meget man bløder. Hvis man bløder meget, er man måske nødt til at skifte det oftere, og hvis man bløder lidt, kan man have det lidt længere. Men man bør alligevel ikke gå med bindet for længe, da der dannes bakterier i menstruationsblodet, som indkapsles i bindet, og så begynder det at lugte. Så det kan være en god idé at skifte bind hver fjerde til sjette time – også selv om der kun er kommet lidt blod i bindet.

Noget, det er meget vigtigt at huske på, når det gælder bind, er, hvordan man håndterer dem, når de er brugt. Et brugt bind må aldrig skylles ud i toilettet; brugte bind skal smides ud i skraldespanden. Mange offentlige toiletter har særlige beholdere til hygiejneprodukter (altså bind og tamponer) i nærheden af toilettet.

Kan man sove med et almindeligt bind?

Vi anbefaler, at man bruger natbind, der er specielt designet til brug om natten. Det kan være godt at vide, at fordi man ligger ned om natten, så ender menstruationen ofte andre steder, end når man står op, på grund af tyngdekraften. Så natbind er lidt længere end dagbind, så de kan opfange menstruationen, uanset hvordan man ligger og bevæger sig, når man sover. Derudover er natbind designet til at kunne absorbere lidt mere, så man ikke er nødt til at stå op og skifte bind i løbet af natten og dermed kan sove godt hele natten!

Hvorfor skal man vælge lige netop bind?

Bind er en populær form for menstruationsbeskyttelse – både for dem, der har haft menstruation i en stor del af deres liv, men også til den første menstruation. Med bind risikerer man ikke at blive ramt af TSS, hvilket man gør med tamponer eller menstruationskopper, da de indkapsler menstruationsblodet inden i kroppen. Bind fås i forskellige længder, modeller og med forskellig absorberingsevne, så du kan vælge det, der passer bedst til dine behov. Hvis du bløder meget, kan det være praktisk med et tykt, længere bind, mens et mindre bind er fint til et let flow. Der findes også natbind, der er bredere og længere, så de egner sig til, når du sover. Med bind får du et godt overblik over, hvordan din menstruation fungerer: Hvor meget eller lidt du bløder, og hvornår det er tid til at skifte beskyttelse!

Bliv medlem – få 10% rabat!

Bliv medlem af Club Libresse for at få tips og råd om menstruationscyklussen og være blandt de første til at høre om vores nyheder, konkurrencer og kampagner. Derudover får du 10% rabat på menstruationstrusser og menstruationskopper i vores e-handel!

Medicinsk ansvarsfraskrivelsesklausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.