Den første menstruation: hvornår, hvordan og hvorfor
Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng
Man får den før eller senere – men hvornår får man som regel sin første menstruation? Den kommer normalt, når man er mellem 11 og 14 år, men det kan også være tidligere eller senere. Det, du kan være sikker på, er, at du skal være kommet i puberteten, inden din menstruation overhovedet kan komme.
Det er næsten umuligt at vide præcis, hvornår man får sin første menstruation. Men der er nogle tegn, man kan holde øje med! Her får du styr på de typiske tegn på den første menstruation, og du kan læse om andre ting, der er godt at vide, når man får menstruation.
- Tegn på, at den første menstruation er på vej
- Hvornår får man sin første menstruation?
- Hvornår får man menstruation anden gang?
- Hvad sker der i kroppen, som får den første menstruation til at komme?
- Hvordan ved man, at man har fået menstruation?
- Hvordan ser den første menstruation ud?
- Kan man gøre noget for at få sin menstruation hurtigere?
- Hvordan forbereder man sig på sin første menstruation?
10 tegn på den første menstruation
Selv om man ikke kan sige præcis, hvornår menstruationen kommer, så er der nogle typiske symptomer, man kan holde øje med. For eksempel plejer man at have udflåd, inden den første menstruation, og brysterne er vokset lidt og er ømme. Vi har listen – her er 10 tegn på, at den første menstruation er på vej!
- Udflåd.
- Man har fået hår i skridtet og i armhulerne.
- Brysterne har vokset i et par år og har været/er ømme.
- Man kan have taget lidt på.
- Man kan være begyndt at få bumser.
- Man begynder måske at svede mere end tidligere.
- Kroppen har måske fået lidt rundere former.
- Det bliver mere almindeligt med humørsvingninger.
- Man kan få PMS (læs mere om, hvad det er i vores artikel om PMS).
- Lige inden den første menstruation kommer, kan man få lidt menstruationssmerter.
Det, der kan være lidt udfordrende, er, at menstruationen kan komme som en overraskelse, selv om man tror, at man kender sin krop ud og ind – det er nemlig forskelligt fra person til person! Nogle kan fornemme, at der sker noget med deres krop, mens andre ikke kan mærke noget. Men når den første menstruation først er kommet, er det et tydeligt tegn på, at kroppen har bestemt sig for at forlade sin børneform og begynde rejsen mod voksenlivet – og så kan man ikke gøre andet end at følge med.
Hvornår får man sin første menstruation?
For mange kommer den første menstruation, når man er mellem 11 og 14 år – men da alle kroppe er forskellige, kan den komme så tidligt som i 9-årsalderen, eller efter man er fyldt 16 år. Det er hverken mærkeligt eller forkert, men det afhænger ganske enkelt af, hvad kroppen beslutter sig for at gøre! Hvis man er meget nysgerrig, kan man spørge sin biologiske mor, hvornår hun fik sin første menstruation, og sin biologiske far, hvornår han kom i puberteten. Det kan give én en idé om, hvornår man selv får sin første menstruation!
Hvornår får man sin menstruation anden gang?
Er det præcis 28 dage efter den første? Nej, det er det højst sandsynligt ikke. Det tager nemlig et stykke tid, inden menstruationscyklussen synkroniseres med kroppen, hvilket indebærer, at den anden menstruation kan komme flere måneder efter den første. Kroppen har brug for at finde sig til rette i menstruationscyklussen og finde sin egen rytme – og når den er på plads, følger menstruationen med indtil den dag, hvor kroppen beslutter sig for, at det er tid til at stoppe med at have menstruation og gå ind i overgangsalderen.
Hvad sker der i kroppen, som får den første menstruation til at komme?
Hvad er det så, der udløser den første menstruation? Hvorfor får man menstruation? Det korte svar er hormonerne. Hormoner er stoffer, der produceres i forskellige kirtler rundt omkring i kroppen, og som blandt andet påvirker, hvornår menstruationen kommer. Det kan de gøre på to måder: enten ved at beslutte, at det er tid til ægløsning. Da tager det ubefrugtede æg en tyk slimhinde og blod med fra livmoderen ud gennem skedeåbningen – med andre ord menstruation. Eller også gør hormonet østrogen slimhinden i underlivet tykkere, hvilket medfører en blødning. Det er lidt som om, at kroppen afprøver funktionen menstruation. Uanset hvilken vej kroppen vælger, er resultatet det samme: den allerførste menstruation!
Hvordan ved man, at man har fået menstruation?
Menstruation er en regelmæssig og kraftigere blødning, som er en del af menstruationscyklussen. Den varer normalt mellem tre og fem dage. Pletblødning/spotting er normalt en mindre mængde blod, der kommer uregelmæssigt.
Når man har menstruation, bløder man som regel kraftigere de første par dage, og derefter aftager det. Den samlede mængde varierer fra person til person og over tid i livet. Blodet er ofte rødt til mørkerødt/sort og kan indeholde størknet blod. Det er almindeligt med gener som mavekramper (menstruationssmerter), rygsmerter, brystspænding og hovedpine under menstruation.
Pletblødning/spotting kan forekomme når som helst i løbet af menstruationscyklussen. Det er mere almindeligt midt i cyklussen, omkring ægløsning eller tæt på starten eller slutningen af menstruationen. Pletblødning/spotting er som regel kun noget kortvarigt. Fra et par timer til et par dage. Mængden er mindre end ved menstruation.
Pletblødning/spotting varierer fra farvet udflåd til en lille blødning. Farven kan være lysere rød, når den er blandet med udflåd, eller brun, når det er ældre blod, som ikke er kommet ud af livmoderen under menstruationen.
Årsagen til pletblødning kan skyldes en række faktorer, herunder hormonelle forandringer, ægløsning, hormonal prævention, stress, infektion eller kønssygdomme. Hvis du er usikker på dit blødningsmønster, bør du kontakte din læge eller ungdomsmodtagelse for at få hjælp og rådgivning.
Det er svært at vide præcis, hvornår man skal lægge et bind i trusserne eller tage et par menstruationstrusser (som ser ud og føles som almindelige trusser) på, hvis det føles nemmere for at undgå pletter. Det er en god idé at have menstruationsbeskyttelse klar (fx bind, menstruationstrusser, menstruationskop eller tampon), så man er klar, når menstruationen endelig kommer. Ved pletblødning og udflåd klarer trusseindlæg opgaven! Libresse superabsorberende trusseindlæg absorberer også et par små dråber urin. Hav altid menstruationsbeskyttelse i badeværelsesskabet, og tilbyd den altid til en veninde, hvis hun har brug for det!
Hvordan ser den første menstruation ud?
Har du meget blod i trusserne eller udflåd blandet med blod? Hvad kan man egentlig forvente sig, og hvordan ser den første menstruation ud? Et godt råd er at forberede sig på begge dele, så bliver forskrækkelsen mindre, når tiden kommer. Det er ikke ualmindeligt, at man måske forventer at se store blodrøde pletter i trusserne, men oftere er det, man ser, mørkere, mere brunrødt og lidt som indtørret blod.
Kan man gøre noget for at få sin menstruation hurtigere?
Er du stresset over, at du ikke har fået din første menstruation endnu? Det vigtigste er, at man ikke stresser sig selv, for man kan ikke få sin menstruation hurtigere – man er nødt til at vente på sin krop. Hvis man er 18 år og endnu ikke har fået sin menstruation, bør man dog tale med ungdomsklinikken eller en gynækolog for at sikre sig, at alt er, som det skal være. Mulige årsager til sen menstruation kan være, at man lider af en spiseforstyrrelse, at man træner alt for hårdt eller har PCOS (polycystisk ovariesyndrom), som skyldes en forstyrrelse i hormonbalancen.
Hvordan forbereder man sig på sin første menstruation?
Det vigtigste er at vide, hvad der foregår. Uanset hvad man gør, kommer den første menstruation som en overraskelse, når den kommer, men hvis man er forberedt på, at det kommer til at ske, er det ofte lettere at håndtere.
At tale om menstruation (helst et par år inden den første menstruation) er det bedste, man som forælder eller voksen kan gøre for at give sit barn en sikker start. Det er også godt at skabe et åbent forum om menstruation og trivsel, fx i skolen eller til sportsaktiviteter.
Det er også vigtigt at sørge for, at der er menstruationsbeskyttelse til rådighed derhjemme, og at sætte sig ind i alle de forskellige muligheder, der findes. Det er en god idé at se på alt fra menstruationstrusser til bind, tamponer og menstruationskopper, inden menstruationen kommer. Det kan føles mere sikkert at vide, hvad der er findes, og så har man måske tid til at tænke over, hvilken menstruationsbeskyttelse man tror ville passe en bedst!
Almindelige spørgsmål
-
Udflåd kommer ofte første gang et til to år, eller nogle måneder, inden den første menstruation. Det skyldes, at det som regel kommer, når puberteten begynder. Nogle piger har udflåd i op til fire år inden deres første menstruation. Som regel er det et til to år.
Udflåd begynder som regel at komme i 12-13-årsalderen, men det er helt individuelt for alle. Hvis man vil beskytte sit undertøj og synes, at det er ubehageligt med en fugtig nederdel, så hjælper trusseindlægget med at absorbere udflåd, sved og pletblødninger.
-
Det mest almindelige er, at man får sin første menstruation, når man er et sted mellem 11 og 14 år – men både tidligere og senere er helt normalt!
-
Det kan man ikke vide helt nøjagtigt, men der er nogle tegn, man kan holde øje med: udflåd, kønsbehåring, bumser og at brysterne er begyndt at vokse. Læs gerne hele vores liste over typiske tegn på den første menstruation tidligere i denne artikel!
-
Når man mindst venter det, er det bedste svar. Man kan desværre ikke vide, hvilke planer kroppen har, så det er en god idé have styr på typiske tegn på menstruation og at være forberedt, så man på et tidligt tidspunkt har de forskellige former for menstruationsbeskyttelse!