Se denne guide med alt, du har brug for at vide om forskellige former for menstruationsbeskyttelse, og hvordan du vælger den, der passer dig bedst!

Menstruationsbeskyttelse – hvilken passer mig bedst?

Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng

Tampon eller hygiejnebind? Måske passer menstruationskoppen bedst? Eller et par genanvendelige menstruationstrusser? Der findes mange forskellige menstruationsprodukter at vælge imellem i jagten på den perfekte menstruationsbeskyttelse – her får du styr på de mest almindelige, og hvordan de virker!

Hvilke forskellige former for menstruationsbeskyttelse findes der?

Det er ikke helt nemt at vælge menstruationsbeskyttelse – især ikke hvis man snart skal have eller lige har fået sin første menstruation. Der er mange former for menstruationsbeskyttelse at vælge imellem, og hver især har sine særlige egenskaber. Derfor har vi sammensat den ultimative guide til dig, der gerne vil have et overblik!

Eksempler på almindelige menstruationsprodukter

  • Bind: en populær klassiker, der sættes fast i trusserne og absorberer din menstruation.
  • Trusseindlæg: egentlig ikke en rigtig menstruationsbeskyttelse, da det absorberer så lidt blod. Det er ofte bedre til at absorbere udflåd i de faser af menstruationscyklussen, hvor man ikke har menstruation, eller lige i begyndelsen eller slutningen af menstruationen, hvor man bløder meget lidt.
  • Tamponer: en menstruationsbeskyttelse, der føres ind i kroppen og absorberer menstruationsblodet inden i skeden. Det er vigtigt at være opmærksom på risikoen for TSS.
  • Menstruationskop: en genanvendelig menstruationsbeskyttelse, der sættes ind i kroppen og opsamler menstruationen. Tømmes med jævne mellemrum ud i toilettet og sættes op igen. Det er vigtigt (som med tamponer) at være opmærksom på risikoen for TSS og at følge plejerådene. Menstruationskopper kan købes i Libresses onlinebutik!
  • Menstruationstrusser: en stadig mere populær og genanvendelig menstruationsbeskyttelse, der ser ud og føles som almindelige trusser, men som absorberer menstruationen og derefter vaskes, så de kan bruges igen. Disse kan du nemt købe i Libresses onlinebutik, hvor vi fx har en kollektion med menstruationstrusser, der er skabt specielt til børn og unge! De fås også i praktiske multipakker til alle trusseskift under menstruationen. Køb en færdig multipakke, eller miks og match dit eget sæt af menstruationstrusser! De fås også i praktiske multipakker til alle trusseskift under menstruationen. Køb en færdig flerpack eller mixa och matcha ditt set av menstrosor själv!

Bind

Bindor er en absorberende menstruationsbeskyttelse, der sættes fast i trusserne og opsuger menstruationsblodet uden for kroppen. Med jævne mellemrum (fx hver fjerde til sjette time, afhængigt af hvor meget man bløder) skifter man til et nyt. Der findes både dag- och natbind i forskellige størrelser, bind med eller uden vinger, og bind til forskellige flows (absorberingsevne), uanset om man bløder lidt, moderat eller kraftigt. Det er meget nemt at komme i gang med at bruge bind (læs gerne vores artikel om, hvordan du bruger et bind) og derfor er det en af de mest populære måder at håndtere sin menstruation på! Hvis man lige har fået sin første menstruation, begynder man ofte med bind, fordi de er så nemme at bruge – de giver en pålidelig beskyttelse og gør det nemt at holde styr på, hvor meget man bløder. Her kan du læse mere og se Libresses udvalg af bind!

Trusseindlæg

Trusseindlæg er som tynde bind. De er designet til at blive brugt hver dag og tage sig af udflåd og mindre blødninger gennem stort set hele menstruationscyklussen – undtagen når man har menstruation. Trusseindlæg er ikke en form for menstruationsbeskyttelse, da de ikke er designet til at tage sig af menstruation, men i stedet er det perfekt til at tage sig af udflåd, sved og mindre mængder blod (pletblødning/spotting). Libresse har også et All fluid protection-trusseindlæg, der kan håndtere et par dråber urin. Trusseindlæg hjælper med at beskytte undertøjet, så det føles tørt og friskt.

Lige i slutningen eller begyndelsen af menstruationen kan man bløde så lidt, at et bind føles helt unødvendigt, men man vil stadig gerne beskytte sit undertøj mod blodblandet udflåd – da er trusseindlæg perfekte. Hvis man bruger en menstruationskalender, kan det føles rart at bruge trusseindlæg, når man kan se, at menstruationen nærmer sig. Du kan se de forskellige typer af trusseindlæg, vi tilbyder, her.

Menstruationstrusser

Menstruationstrusser ser ud og føles som almindelige trusser, men med den store forskel, at man kan bløde i dem. Libresse menstruationstrusser absorberer menstruationen i op til 12 timer og kan vaskes op til 50 gange. Det betyder, at menstruationstrusserne – ligesom menstruationskoppen – er en mere bæredygtig måde at bløde på, og i det lange løb kan de være billigere end engangsbind.

Menstruationstrusser fås i flere populære modeller og med tre forskellige absorberingsniveauer: let, moderat og kraftigt flow. Der findes også menstruationstrusser, der er særligt designet til brug om natten. De har en forlænget absorberende midte, som opsuger menstruationen, uanset hvordan du bevæger dig, når du sover! Menstruationstrusserne er en praktisk løsning inden den første menstruation (man er jo ikke vant til andet) og uregelmæssige menstruationer. Det er bare at tage dem på og bruge dem som almindelige trusser!

Tamponer

Tamponer er en menstruationsbeskyttelse, der virker inden i kroppen, og de er ligesom hygiejnebind en af de mest almindelige måder at håndtere sin menstruation på. Tamponen føres ind i skeden og absorberer menstruationsblodet i fire til seks timer, inden den skal fjernes og udskiftes. Hvor ofte den skal skiftes afhænger af, hvor meget man bløder, og dit flow afgør, hvilken tampon du bør vælge. Hvis man bløder lidt, skal man bruge den mindre model, mens man har brug for en mere absorberende tampon, hvis man bløder meget.

Det kræver ofte lidt øvelse at få styr på, hvordan man sætter en tampon op og tager den ud igen. Da den sidder inden i kroppen, er det også en god idé at være opmærksom på symptomer på TSS (Toxic Shock Syndrome) – en sjælden infektion, som er blevet forbundet med brugen af tamponer, selv om den ikke forårsages af tamponen.

Hvis man elsker at bade så plejer tamponen (og menstruationskoppen) at være praktiske former for menstruationsbeskyttelse, da den sidder inden i kroppen, og man derfor sagtens kan bade med den!

Menstruationskop

Den næste menstruationsbeskyttelse på listen er menstruationskoppen, som nu er en ret almindelig form for menstruationsbeskyttelse. En menstruationskop er genanvendelig, og den opsamler din menstruation inden i skeden. Men i modsætning til en tampon, som absorberer, opsamler menstruationskoppen menstruationen, og når koppen er fuld, tømmer man den og vasker den, inden man sætter den tilbage. Man kan have menstruationskoppen i 12 timer ad gangen – men afhængigt af hvor meget man bløder, kan det være nødvendigt at tømme den oftere.

Libresse menstruationskop er fremstillet af 100 % medicinsk silikone, som gør menstruationskoppen fleksibel og sikrer, at den former sig skånsomt efter din krop. At indsætte og fjerne en menstruationskop kræver lidt øvelse og en fornemmelse af din krops anatomi. Hvis man først mestrer menstruationskoppen, så plejer kærligheden at vare ved – menstruationskoppen er god for miljøet, din krop og din pengepung!

Tampon eller menstruationskop? Bind eller menstruationstrusser? Hvad skal jeg vælge?

Alle former for menstruationsbeskyttelse er gode til at håndtere dit flow, men der er forskel på, hvordan de fungerer. Mens tamponen og menstruationskoppen håndterer din menstruation inden i kroppen, sidder bindet i stedet i trusserne og absorberer menstruationen der, og menstruationstrusserne har en absorberende midte, der fungerer på samme måde. Hvis man ikke føler sig helt tryg ved at indsætte en tampon eller menstruationskop, kan det i stedet være rart at bruge en menstruationsbeskyttelse uden for kroppen, fx menstruationstrusser eller et bind. Men hvis man derimod vil bade, er tamponen eller menstruationskoppen de bedste løsninger! Et bind fungerer slet ikke, når man bader, fordi det opsuger al væske, og menstruationstrusserne fungerer på samme måde.

Hvordan ved jeg, hvilken menstruationsbeskyttelse der passer mig bedst?

Forhåbentlig har forklaringerne på de enkelte former for menstruationsbeskyttelse og deres anvendelse i denne artikel gjort dig lidt klogere. Så vælg det, der passer dig bedst! Når man har menstruation, er der så mange ting, der kan være besværlige: menstruationssmerter, hævet mave, træthed og generelt ubehag. Derfor bør man gøre det så behageligt, bekvemt og nemt som muligt, når det gælder menstruationsbeskyttelse – uanset om du vil bruge engangsbind eller genanvendelig menstruationsbeskyttelse.

Det er altid en god idé at prøve sig frem med forskellige former for menstruationsbeskyttelse – på den måde får man en bedre fornemmelse af, hvad man kan lide og ikke lide, og hvad der er vigtigt for en selv. Der er ingen grund til at holde sig til én bestemt menstruationsbeskyttelse – det er smag og behag, så vælg ud fra dine behov og din situation!

Almindelige spørgsmål

Bliv medlem – få 10% rabat!

Bliv medlem af Club Libresse for at få tips og råd om menstruationscyklussen og være blandt de første til at høre om vores nyheder, konkurrencer og kampagner. Derudover får du 10% rabat på menstruationstrusser og menstruationskopper i vores e-handel!

Medicinsk ansvarsfraskrivelsesklausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.