Kan man bade med menstruation? Helt sikkert! Læs mere om, hvilken menstruationsbeskyttelse der fungerer godt til badning, og få gode råd om menstruation og badning.

Badning med menstruation

Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng

Sommerferie og afslapning ved poolen – og så kommer din menstruationen og forstyrrer. Men lad den ikke gøre det! Man kan nemlig sagtens bade, når man har menstruation. Hvis man har den rigtige menstruationsbeskyttelse og har styr på, hvordan den virker, er det bare at springe ud i det!

Sommarsemester och poolhäng - och så kommer mensen och stör. Men låt den inte göra det! Det går nämligen utmärkt att bada med mens. Med rigtige menstruationsbeskyttelse og har styr på, hvordan den virker, er det bare at springe ud i det!

Kan man bade med menstruation?

Du kan bade, uanset hvor i menstruationscyklussen du befinder sig. Når du har menstruation, kan du bruge en menstruationskop eller tampon, der er tilpasset dit flow, når du bader. Både svømmeture og at få varmen i spabadet kan faktisk gøre godt for eventuelle menstruationssmerter!

Badning med menstruation – er der risiko for infektion?

Man bør være opmærksom på, at man er mere modtagelig over for infektioner, når man har menstruation. Det betyder, at bakterier (som ofte findes i vand) kan sætte sig fast i underlivet under menstruationen. Derfor kan det være klogt at vaske sig, efter man har badet. Man skal bare sørge for ikke at vaske sig inde i skeden (da den renser sig selv), men kun de ydre dele af underlivet – altså vulva.

Hvordan kan man bade med menstruation? Tips og ting, man bør tænke på!

Det første, det kan være klogt at tænke på, er faktisk at få en idé om, hvor du befinder dig i din menstruationscyklus, så du ikke bliver overrasket over, at menstruationen dukker op, når du skal bade. Her kan en menstruationskalender være guld værd, selv om kroppen nogle gange kan overraske.

Et andet godt råd er at finde en menstruationsbeskyttelse, som du har det godt med, og som kan bruges, når du bader. Det er en dårlig idé at bade, når man har menstruation og bruger hygiejnebind, men tamponer og en menstruationskop fungerer fint!

Badning med tampon

Tamponer er en klassiker for vandhunde! Her er det dog vigtigt at tænke på, at det ligger i tamponens natur, at den ikke kun absorberer menstruationsblod, men også vand. Så lidt af pool-, hav- eller søvandet vil blive suget ind i tamponen. Og det er ikke ualmindeligt, at der er bakterier i badevandet, så hvis man bader med en tampon, er der risiko for infektion. Derfor et det en god idé at skifte tampon, når man er færdig med at bade. Ellers er menstruationskoppen en god løsning!

Men hvor længe kan man have en tampon siddende i, efter man har badet? Skal man skifte den med det samme bagefter? Du behøver ikke at skifte den hver gang, hvis du ved, at du skal bade mere end én gang, men når du føler, at du er færdig med at bade, er det en god idé at skifte med det samme. Tamponen bør ikke blive siddende i mere end otte timer, men det er bedre at skifte den tidligere end det.

Badning med menstruationskop

Det er faktisk nemmere at bruge en menstruationskop end en tampon, når man bader, ganske enkelt fordi menstruationskoppen ikke absorberer nogen væske – hverken blod eller vand. I stedet opsamler den menstruationsblodet, og du tømmer den med jævne mellemrum. Det indebærer, at menstruationskoppen ikke opsamler bakterier fra det vand, du bader i, og derfor indebærer den en lavere infektionsrisiko end tamponen. Så når man er ved stranden, er det fint at bade i havet med en menstruationskop, og det samme gælder, når man vil bade i poolen, når man har menstruation!

Hvor kan man bade, når man har menstruation?

Man kan altså sagtens bade, når man har menstruation, men gælder det alle steder? Svaret er ja, stort set! Men når man bader på offentlige steder som svømmehaller, swimmingpools, havet eller søer, bør man dog være opmærksom på, at der er flere fremmede bakterier i det vand, som kan blive absorberet af tamponen. Her kan menstruationskoppen være en bedre løsning.

Spabade har som regel lidt varmere vand, hvilket betyder, at bakterier kan få bedre fodfæste i det miljø, så det er klogt at vaske sig grundigt bagefter. Man skulle tro, at det samme gælder, når man går i sauna, men der er man jo ikke nedsænket i varmt vand.

Almindelige spørgsmål

Bliv medlem – få 10% rabat!

Bliv medlem af Club Libresse for at få tips og råd om menstruationscyklussen og være blandt de første til at høre om vores nyheder, konkurrencer og kampagner. Derudover får du 10% rabat på menstruationstrusser og menstruationskopper i vores e-handel!

Medicinsk ansvarsfraskrivelsesklausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.