Menstruationssmerter – smerter i forbindelse med menstruation
Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng
En murrende fornemmelse i maven, eller at det stråler ned i benene – hvordan føles menstruationssmerter? Hvor ondt gør det, hvad er årsagen, og hvad hjælper mod menstruationssmerter?
Der er sikkert tusindvis af spørgsmål om en af de mindst sjove ting ved at have menstruation: de smerter, der kan følge med. Her får du svar på dine spørgsmål!
- Hvad er menstruationssmerter?
- Hvorfor får man menstruationssmerter?
- Menstruationssmerter uden menstruation
- Menstruationssmerter inden menstruation
- Fortsatte menstruationssmerter efter menstruation
- Menstruationssmerter – hvilke symptomer kan man have?
- Hvad hjælper mod menstruationssmerter?
- Tips til lindring af menstruationssmerter
- Menstruationssmerter efter samleje
- Menstruationssmerter med spiral og p-piller
- Bliver menstruationssmerter værre med årene?
Hvad er menstruationssmerter?
Det er almindeligt at have menstruationssmerter eller føle ubehag før og under menstruationen. Det betyder, at næsten alle har lette (eller kraftige) smerter, når deres menstruation kommer. Det kan være rart at vide, at det ikke er noget farligt eller usædvanligt, så længe det ikke er for smertefuldt. Hvor hårdt, det føles, er forskelligt, eftersom vores kroppe er forskellige, og menstruationssmerter derfor varierer fra person til person gennem hele livet. Nogle får aldrig menstruationssmerter, andre altid, og nogle får ondt en gang imellem. Det er også forskelligt, hvordan menstruationssmerter føles. Strålende, svidende, murrende eller overvældende – de kan altså variere fra gang til gang og fra person til person. Hvis du oplever voldsomme menstruationssmerter, som påvirker dig meget, er det vigtigt at søge hjælp hos din læge eller en gynækolog for at få lindring, men også for at sikre, at der ikke er underliggende problemer, som skal behandles, fx endometriose.
Det er svært at sige, hvor længe man har menstruationssmerter. Nogle får menstruationssmerter en uge inden menstruationen, hvorefter smerterne forsvinder i løbet af en dags tid. Andre får det samtidig med deres menstruation og har smerter i et par dage, inden de langsomt forsvinder. Nogle oplever måske, at menstruationssmerterne er værst, når de bløder mest, men det er langt fra en universel regel, og her kan man egentlig kun gå efter, hvordan det plejer at være for en selv.
Hvorfor får man menstruationssmerter?
Menstruationssmerter skyldes, at livmoderen (som er en muskel) afgiver den ekstra tykke slimhinde (som den har forberedt til det æg, der aldrig blev befrugtet), og det menstruationsblod, der følger med. For at få menstruationsblodet ud af kroppen trækker livmoderen sig sammen, omtrent som en muskelkrampe, hvilket kan gøre ondt. Det er denne smerte, vi kalder menstruationssmerter.
Da den nederste del af livmoderen ligger højt oppe i skeden, kan kramperne fortsætte helt derop. Nerverne omkring livmoderen kan også blive påvirket af livmoderens kramper og forårsage smerter i lysken, ryggen og benene. En anden faktor, der påvirker, er prostaglandin. Dette er et stof, der findes i kroppen, og som bl.a. har til opgave at få livmoderen til at trække sig sammen. Prostaglandin kan forstyrre tarmene lidt og få en ellers tilfreds mave til at blive lidt dårlig.
En af de mere usædvanlige årsager til, at man får menstruationssmerter, er brugen af hormonelle præventionsmidler, som hos nogle kan forårsage menstruationssmerter, mens de hos andre kan fjerne smerterne.
Menstruationssmerter uden menstruation
Kan man have menstruationssmerter uden at have menstruation? Nja, ikke hvis man skal tolke det bogstaveligt. Men man kan få præcis den samme smerte, på det samme sted – uden at det skyldes menstruation. Hvad handler det så om? Her er en liste over mulige årsager:
- Graviditet. Et tidligt symptom på graviditet er faktisk en murrende smerte i maven.
- PCOS – et syndrom, der kan medføre cyster på æggestokkene. Når cysterne brister, kan smerten føles som menstruationssmerter. Hvis du har mistanke om, at du har PCOS, er det en god idé at blive undersøgt af en læge, som kan stille en eventuel diagnose.
- Endometriose – en sygdom, som kan give smerter, der minder om ekstreme menstruationssmerter, selv når der ikke er nogen menstruation i sigte. På samme måde som med PCOS bør du kontakte din læge og/eller gynækolog, hvis du har mistanke om, at du har endometriose, så du kan få den rette behandling og hjælp.
- Cyster – kan alle med æggestokke kan få på et eller andet tidspunkt, og de er ufarlige. Men når de springer, gør det ondt.
- IBS – irritabel tarm, kan give mavekramper, der minder om menstruationssmerter.
- Ægløsning og mittelschmerz, dvs. at man oplever smerter på den side af æggestokkene, hvor ægget frigives. Denne smerte eller dette ubehag kan vare et par timer eller op til tre dage.
- Bækkenbetændelse – kan give smerter, der føles som menstruationssmerter, men uden at du har menstruation.
- Urinvejsinfektion – da gør det ofte ondt i den nederste del af maven. Du oplever ofte, at du skal tisse hele tiden, og at det svier, når du tisser.
- Kønssygdomme kan også give smerter i livmoderen, der kan opfattes som menstruationssmerter.
Menstruationssmerter inden menstruation
Det er ret almindeligt, at menstruationssmerterne kommer allerede inden menstruationen er startet, fx en dag eller to før. Når menstruationen så kommer, kan menstruationssmerterne nogle gange blive mere intense i et stykke tid, inden de aftager.
Fortsatte menstruationssmerter efter menstruation
Hvis menstruationssmerterne ikke forsvinder, når menstruationen er overstået, kan det være noget andet, der påvirker kroppen, så smerterne fortsætter. Hvis du oplever, at det sker mere end en enkelt gang, kan det være en god ide at få undersøgt, at alt er, som det skal være, hos din læge, gynækolog eller ungdomsklinik.
Menstruationssmerter – hvilke symptomer kan man have?
Okay, så du har fået din menstruation, og det gør ondt – men hvordan ved du, om det er menstruationssmerter, eller om det bare er … smerter? Her er en liste over de mest almindelige symptomer på menstruationssmerter:
- Du har smerter i den øverste del af maven.
- Du kan få kvalme og være nødt til at kaste op på grund af menstruationssmerter.
- Du får diarré eller har forstoppelse.
- Smerter i den nederste del af maven, og smerter, der stråler ud i benene.
- Ondt i ryggen.
- Du får koldsved, bliver svimmel og får hovedpine.
- Du føler dig træt og oppustet.
Hvad hjælper mod menstruationssmerter?
Hvordan lindrer man så menstruationssmerter på en naturlig måde? Kan man mindske dem eller slippe af med dem på en nem måde? Helt sikkert! Menstruationssmerter er ikke noget, man er nødt til at udstå. Ved at give kroppen de rette forudsætninger kan man komme langt. Klassiske tips som at sove ordentligt, motionere og at være god ved sig selv kan faktisk gøre en stor forskel. For hvis man er sund og rask både fysisk og psykisk, er man mere modstandsdygtig over for smerter, hvilket måske ikke fjerner menstruationssmerterne helt, men det giver kroppen bedre forudsætninger for at håndtere dem!
Tabletter mod menstruationssmerter
Der findes også medicin, som er effektiv til at lindre eller fjerne menstruationssmerter. På apotekets håndkøbshylde findes bl.a. naproxen, paracetamol og ibuprofen. Her er det vigtigt at vide, hvordan tabletterne skal tages, og om du må tage dem, sikre dig, at du ikke er allergisk over for dem, samt at vide, hvilken type der egner sig bedst. Følg altid anvisningerne på pakken. Et godt råd er at tage tabletterne, så snart du mærker smerten komme (eller hvis du har meget regelmæssige menstruationer, kan du gøre det lige inden du får ondt), da har smertelindringen nemlig den bedste effekt! Noget, der er godt at vide, er, at hvis man kun tager smertestillende med paracetamol i, har det en lavere effekt, så det er mere effektivt at kombinere paracetamol med et lægemiddel, der indeholder ibuprofen for at lindre menstruationssmerter. Når paracetamol kombineres med ibuprofen, hæmmer det nemlig frigivelsen af prostaglandin (som forårsager smerte og betændelse), hvilket igen forhindrer livmoderen i at trække sig sammen og forårsage smerte. Tal med personalet på apoteket, når du vil købe smertestillende medicin, så kan de hjælpe dig!
Tips til lindring af menstruationssmerter
Alle kroppe er forskellige, og det, der virker bedst for én persons menstruationssmerter, virker måske slet ikke for en anden. Men der er nogle tips, som plejer at hjælpe:
- Varme! Varme får koppen til at slappe af og mindsker ofte smerten. Tag et varmt karbad, læg en opvarmet hvedepude eller et varmetæppe dér, hvor det gør ondt. Eller bind et sjal om hofterne.
- Bevægelse kan presse lidt blod ind i de muskler, der kramper, og blødgøre dem. Dans, gå eller dyrk en krævende omgang yoga – gør det, du har lyst til (også selvom du ikke har lyst til det, lige når du har mest ondt). Hvis du er en af dem, der også har tendens til at føle dig lidt ekstra nedstemt, kan det være rart at vide, at fysisk aktivitet ikke kun lindrer smerter, men også plejer at hjælpe mod angst!
- Massage! Superbehageligt, synes mange, og perfekt, når menstruationssmerterne er slemme. Bed en person med varme hænder om at massere dig, så vil krampen som regel modvilligt forsvinde (og det kan vi takke vores hormoner for, da berøring frigiver et hormon, der lindrer smerte).
- Spis sundt og sov godt! Basic stuff, det ved vi godt – men lige netop god mad (med masser af grøntsager) og at drikke rigelige mængder vand hjælper kroppen. Den rigtige type ernæring og masser af vand sikrer, at musklerne ikke bliver dehydrerede, hvilket kan forværre muskelkramper.
- Chokolade! Ja. Vi sagde kedelige ting som ”den rigtige type ernæring”, men der er et lille lyspunkt her, for chokolade kan hjælpe mod menstruationssmerter. Det er kakaoen i chokoladen, der får hjernen til at frigive endorfiner (kroppens eget velværehormon), hvilket booster din energi. Jo mørkere chokoladen er, jo højere er kakaoindholdet og dermed frigivelsen af velværehormoner i kroppen!
- Viden. Ja, vi ved det godt – det lyder måske mærkeligt. Men hvis man lærer, hvad der forårsager menstruationssmerter, eller hvad der udløser smerten hos lige netop dig, kan det blive nemmere at håndtere dem. Skriv en lille smertelog, eller hvorfor ikke bruge en menstruationskalender? På den måde kan du måske se et mønster, der kan hjælpe dig i din kamp mod menstruationssmerter!
Menstruationssmerter efter samleje
Nogle gange kan man få ondt i livmoderen efter at have haft penetrerende samleje. Ofte drejer det sig om en stilling, der går dybere, og hvis det gør ondt, kan smerten nogle gange blive hængende i et stykke tid bagefter og give en menstruationslignende smerte. Sex skal ikke føles ubehageligt, så vær opmærksom og ærlig over for din partner om, hvad du føler, og tilpas det seksuelle samvær, indtil det føles godt.
Sædceller indeholder prostaglandiner, og derfor kan selve udløsningen af sædceller i vaginaen forårsage sammentrækninger, der minder om menstruationssmerter.
Menstruationssmerter med spiral og p-piller
Menstruationssmerter påvirkes ofte af hormonbaseret prævention, idet de fleste typer prævention skaber en falsk menstruationscyklus uden ægløsning, hvilket kan mindske de menstruationssmerter, du er vant til, eller få dem til at forsvinde helt. Der er dog meget, som afhænger af, hvordan lige netop din krop reagerer på de hormoner, der findes i lige netop den prævention, du har valgt. For nogle mennesker kan der tværtimod opstå kraftigere menstruationssmerter, afhængigt af hvordan præventionens hormoner interagerer med kroppens egne hormoner.
Generelt plejer man at sige, at eventuelle menstruationssmerter kan blive værre med en kobberspiral, ligesom blødningen ofte bliver kraftigere.
Bliver menstruationssmerter værre med årene?
Ligesom menstruationen ændrer sig gennem livet, kan menstruationssmerter også ændre sig, når man bliver ældre. Nogle gange kan man sige, at de bliver lettere med alderen, eller efter man har født – men det gælder desværre ikke alle. Desuden bruger mange kvinder prævention efter en fødsel og har dermed ikke de samme menstruationssmerter. Det er almindeligt, at kvinder får fibromer, som er muskelknuder i/på livmoderen. Det er ufarligt, men det kan medføre, at menstruationssmerter føles kraftigere for nogle kvinder, efter at de har født.
Når kroppen begynder at nærme sig overgangsalderen, sker der også en ændring i menstruationen. Ofte bliver menstruationerne kraftigere, mere uregelmæssige og nogle gange, som nævnt, mere smertefulde. Hvis man oplever, at smerterne bliver værre med årene, bør man søge læge for at sikre, at alt er i orden, eller undersøge, om man har brug for hjælp.