Hvad er PMS, og hvordan lindrer jeg det?
Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng
Irritation, nedtrykthed og et svingende humør – er det følelser, du kan genkende? De kan dukke op lige før din menstruation og have en negativ indvirkning på dit liv. Den gode nyhed er, at det sandsynligvis ikke er en livskrise, men "bare" irriterende PMS!
PMS (eller præmenstruelt syndrom, som det også kan kaldes) spøger ikke kun i hovedet, men kan også mærkes i kroppen. Her kan du lære mere om PMS, hvorfor og hvornår det sker, typiske symptomer, og hvordan du kan håndtere det.
Hvad er PMS?
PMS betyder præmenstruelt syndrom eller præmenstruelle spændinger og er således en forkortelse for en række samlede symptomer, du kan få i dagene eller nogle gange ugerne, inden din menstruation kommer. Ikke overraskende skyldes dette hormonerne i kroppen, især østrogen, som styrtdykker lige før din menstruation, og ofte får det samtidig dit humør til at falde.
Det er dog ikke altid, man får PMS, og det kan være forskelligt fra gang til gang. Derfor er det godt at vide, hvilke symptomer der er almindelige, så det er lidt lettere at vide, om det er PMS eller noget andet!
Almindelige PMS-symptomer
Her er en liste over de mest almindelige symptomer, du kan få ved PMS:
- Angst
- Humørsvingninger – fra lunefuld, trist og grådkvalt til irriteret eller rasende
- Træthed
- Ømme bryster
- Smerter, både i hovedet og i den nederste del af maven
- Oppustethed og urolig mave
Hvornår i menstruationscyklussen har man PMS?
PMS kommer inden menstruationen og bør ikke forveksles med fx menstruationssmerter, som også kan medføre smerter og urolig mave.
PMS starter efter ægløsningen, når stoffet progesteron udskilles, hvilket vil sige ca. 14 dage inden den næste forventede menstruation. Nogle mærker det først tre til fire dage efter ægløsningen og et par dage inde i deres menstruation.
Den nemmeste måde at få en idé om, hvornår man har PMS, er at føre en menstruationskalender, hvor man følger sin menstruationscyklus fase for fase. På den måde kan du holde styr på din menstruationscyklus og kan reflektere over, om dit velbefindende skyldes hormonerne eller måske din livssituation.
Under PMS kan søvnen påvirkes negativt ved indtagelse af kulhydrater, fx slik. Derfor er det en god idé at undgå slik og alkohol, hvis du har svære symptomer.
Tips til lindring og håndtering af PMS
Selv om du ved, at det er PMS, og at det går over, så betyder det ikke, at du er nødt til at bide tænderne sammen. Man kan håndtere og lindre PMS på forskellige – her får du et par tips:
Angst og nedtrykthed kan dæmpes, hvis du træner for at få pulsen op. Aerobic, rask gang eller svømning er gode aktiviteter til at lindre PMS på en naturlig måde.
PMS-humøret kan også lindres af yoga, massage eller meditation, da de alle er eksempler på aktiviteter, der hjælper dig med at slappe af og fjerne stress – hvilket gør det lettere for dig at finde ro.
Der er også nogle, som oplever en stor forskel, når de dropper koffein og andre stimulanser.
At få nok søvn øger også ens modstandskraft. En træt hjerne har simpelthen sværere ved at håndtere svære følelser.
Når man har PMS, er det vigtigt at lytte til kroppen og tage sig af sig selv på den måde, man føler, man har brug for. Overvej en ekstra gang, om dine følelser og din adfærd kan skyldes PMS, og vær åben over for dine omgivelser om, hvordan du har det.
Du kan også kontakte din ungdomsklinik for at få yderligere hjælp. Nogle gange kan hormonelle præventionsmidler hjælpe mod PMS/PMDS.
Når PMS bliver til PMD
Der er nogle, som oplever værre PMS-symptomer. Det er mere end bare PMS og kaldes derfor PMD eller PMDS, som står for præmenstruelt dysforisk syndrom. Dette medfører en større psykologisk belastning. Når man har PMD/PMDS kan det nogle gange medføre panikanfald, depression, ekstreme raserianfald eller endda selvmordstanker. Ingen skal være nødt til at have det sådan, så derfor er det er utroligt vigtigt at søge hjælp – for den findes. Hvis du kan nikke genkendende til dette, bør du kontakte din læge og bestille en tid! Du kan også henvende dig til din ungdomsklinik, jordemoder eller gynækolog.
Sådan støtter du din partner/kæreste under PMS
- Læs fagartikler og lyt til podcasts om PMS og PMDS for bedre at kunne forstå, hvordan din partner har det, og hvordan vedkommende reagerer.
- Hav en menstruationskalender, så du kan følge din partners menstruationscyklus.
- Opfordr din partner til at være fysisk aktiv for at øge mulighederne for at mindske nedtryktheden.
- Undgå konflikter.
Almindelige spørgsmål
-
PMS er en række fysiske og psykiske symptomer, som du kan opleve inden din menstruation.
-
PMS står for præmenstruelt syndrom eller præmenstruelle spændinger.
-
PMS kommer et par dage eller en uge inden menstruationen og skyldes et kraftigt fald i hormonet østrogen.
-
Ved at lytte til din krop. Giv den det, den har brug for – kærlighed i form af motion, søvn og sund mad!
-
PMS er ret almindeligt. Omkring 20-30 % har det, og det indebærer moderate fysiske eller psykiske gener. PMDS er mindre almindeligt og rammer omkring 4 %. PMDS indebærer alvorlige humørsymptomer, som påvirker relationer, sociale funktioner, studier eller arbejdslivet.
-
Det er forskelligt fra person til person, hvor mange dage man har PMS. Nogle oplever symptomer umiddelbart efter ægløsningen, mens andre får symptomer tre til fire dage efter ægløsningen. PMS kan vare indtil starten af menstruationen og for nogle indtil dag fire af menstruationen. Det varierer meget fra person til person og i løbet af livet.