Hvordan indfører man en tampon?
Vil du begynde at bruge tamponer? Her kan du få styr på, hvad en tampon er, samt hvordan sætter man en tampon op, tager den ud og anvender den.
En tampon er menstruationsbeskyttelse, som anvendes i skeden, er fremstillet af superabsorberende fibre og er aflang med rund top, så den er nem at indføre. Til forskel fra en menstruationskop, som opsamler blodet, suger tamponen blodet til sig. Derfor er der ofte lidt mindre griseri, når man bruger tampon. Da den sidder, hvor den skal, når man har indført den, er den populær blandt dem, som træner eller bevæger sig meget. Den bliver, hvor den er, – uanset hvor meget, du hopper rundt. Den er også rigtig god, hvis man skal ud at bade, eftersom blodet ikke lækker ud i badetøjet og poolen.
At bruge tampon
Der er et par ting, som er gode at huske på, når man begynder at bruge tampon. Hvilken størrelse man vælger, handler om, hvor kraftig menstruation man har, ikke størrelsen på skeden. Sådan bruger du en tampon: Hvis det er første gang, du skal bruge tampon, er det en god idé at vælge den mindste størrelse. Hvis du bruger en tampon, som suger mere, end du bløder, kan skeden blive lidt tør og irriteret, når du tager den ud. Derfor skal du aldrig vælge en tampon med højere sugeevne end nødvendigt. Du skal heller ikke have en tampon i for længe. Fire timer eller deromkring er passende, og aldrig mere end otte timer.
Det kan være svært at indføre en tampon første gang. Det er lidt svært at få det rette tag på det og vide, hvordan det skal føles, når den er indført! Men øvelse gør mester, så her kommer et lille grundkursus i, hvordan man sætter en tampon op.
Sådan sætter man en tampon op
Det er helt normalt at føle sig lidt nervøs, første gang man skal sætte en tampon op. Men du vænner dig hurtigt til det. Det er bedst, hvis du først kigger på, hvordan det ser ud dernede. Tag et spejl, og lær dit underliv at kende!
Er det første gang, du skal bruge tampon, er det en god idé at vælge en lille størrelse, så du får et indtryk af, hvor meget en mini-tampon suger. Hænderne skal selvfølgelig vaskes, og beskyttelsesplasten fjernes fra tamponen. Stil eller sæt dig behageligt, med den ene fod på toiletbrættet eller siddende på hug – og slap af. Det er vigtigt at forsøge at slappe af, da spændte muskler omkring skeden gør det sværere at indføre tamponen. Så slap af, vend den skråt bagud mod den nedre del af ryggen, samtidig med at du trykker den indad, indtil fingeren er inde i skeden og kun snoren hænger udenfor.
Hvor langt inde skal tamponen så sidde? Svaret er: Når tamponen sidder korrekt, føles det på ingen måde ubehageligt. Hvis det føles ubehageligt, sidder tamponen forkert. Prøv at føre den lidt længere ind, eller tag den ud, og prøv igen med en ny tampon. Du ved, når den sidder rigtigt, for så mærker du den nemlig slet ikke. Du skal ikke være bange for at føre tamponen for langt ind. Åbningen i livmoderen er alt for lille til en tampon. Du skal heller ikke være bange for, at tamponen falder ud. Skedens muskler holder den på plads.
Hvordan tager man en tampon ud?
Det er nemt at tage en tampon ud. Du skal bare trække forsigtigt, men bestemt, i snoren, så glider tamponen ud uden problemer. Hvis den ikke har siddet der så længe, eller du ikke har blødt så meget, kan den være lidt sværere at tage ud og skal måske sidde lidt længere. Grunden til, at det gnaver lidt, når den skal ud, er, at der er for tørt mellem tamponen og skedevæggene, hvilket skaber friktion, når du trækker i snoren. Hvis du alligevel vil tage den ud, kan du tage lidt kokos- eller olivenolie på fingrene for at hjælpe med at få den ud.
Du skal ikke være bange for, at du ikke kan finde snoren. Den er derinde, selvom du ikke kan mærke den uden for skeden. Sæt dig på hug, og før forsigtigt pege- og tommelfinger ind i skeden, så finder du tamponen eller snoren og kan tage den ud. En brugt tampon må aldrig skylles ud i toilettet, den skal pakkes ind i lidt toiletpapir og smides i en affaldsspand. Du skal selvfølgelig have rene hænder, både når du indfører den, og når du tager den ud! Vask altid hænder før og efter.
Hvornår skal man ikke bruge tampon?
Selvom tamponer er praktiske, er der tidspunkter, hvor man ikke skal bruge dem. For eksempel når man ikke har menstruation. Brug kun tampon, når du er helt sikker på, at din menstruation er kommet, og brug den kun indtil blødningen bliver mindre i slutningen af menstruationen. Hvis du vil beskytte dit undertøj før og efter din menstruation, skal du ikke bruge tamponer. Brug i stedet trusseindlæg eller bind. Det er slet ikke en god idé at bruge tamponer til udflåd, da tamponen har en stor sugeevne og udtørrer de følsomme slimhinder i skeden. Hvis du ikke kan lide udflåd i trusserne, skal du i stedet bruge trusseindlæg.
Tisse uden at skifte tampon
Kroppen er så smart indrettet, at tis og menstruation kommer fra to forskellige huller. Så hvis du skal tisse, men det stadig ikke er tid til at skifte tampon, så kan du sagtens gå på toilet alligevel. Husk bare at holde snoren lidt ud til siden, så der ikke kommer tis på den.