Svamp i underlivet – symptomer, årsager og behandling
Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng
Kløe og svie mellem benene? Så kan det være svamp i underlivet, der aflægger dig et besøg. En uvelkommen, men meget almindelig gæst hos mange af os. Men hvad er svamp, og hvordan ser det ud? Hvordan behandler man svamp i underlivet, og smitter det? Det er ikke farligt – man kan som regel behandle det selv derhjemme. Hvis man ofte får det, kan det være en god ide at finde ud af, hvordan man kan forebygge svamp i underlivet. Læs videre, for at få styr på det!
Hvordan ser svamp i underlivet ud?
Svamp i underlivet er noget, vi har naturligt, og så længe kroppen er i balance, er alt godt. Men når noget i bakteriefloraen forstyrres, kan svampen nogle gange vokse og blive besværlig. Men hvordan ser det så ud, hvis man har svamp i underlivet? Jo, det plejer at være lidt hævet og rødt omkring skedeåbningen og på skamlæberne. Det er også almindeligt, at du kan se et hvidt, grynet, lidt hytteostlignende udflåd i trusserne.
Det er ikke ualmindeligt for dem, der har en vagina, mens det er ret usædvanligt, at man får svamp på penis. Derimod findes der svampesporer på penis, som ikke er et problem, men som bør behandles, da de faktisk kan medføre, at svampen kommer tilbage til skeden, hvis man har ubeskyttet sex.
Almindelige symptomer på svamp i underlivet
- Kløe og svie omkring skedeåbningen og på skamlæberne
- Hvidt, grynet udflåd fra skeden
- Hævede og sarte slimhinder
- Røde kønslæber
- Svie, når man tisser
- Smerter under vaginalt samleje
- Små lette blødninger fra slimhinderne i underlivet.
Hvorfor får man svamp i underlivet?
Årsagen til svamp i underlivet kan variere fra gang til gang og fra person til person – alle kroppe er jo unikke, de fungerer forskelligt, og det er forskelligt, hvor følsomme de er over for forandringer. Nogle gange påvirker hormonerne underlivets immunsystem – som når man er gravid, inden man får sin menstruation, eller hvis man bruger hormonel prævention – og da kan man have en lidt højere risiko for at få svamp. Men man kan også få det, hvis noget har gnedet mod underlivet, fx hvis du har cyklet meget eller haft meget vaginal sex. Dit velbefindende, stress og negative ændringer i hverdagen kan faktisk også øge risikoen for svampeinfektioner.
Behandling af svamp i underlivet derhjemme
Hvis du tror, du har svamp i underlivet, skal du ikke være bekymret – det er ikke farligt og går ofte over af sig selv i løbet af en uges tid. Men den der kløende, svidende fornemmelse mellem benene vil man måske gerne slippe af med så hurtigt som muligt. Så hvordan slipper man så af med svamp i underlivet på egen hånd? Sådan kan du behandle svampen:
- En receptfri creme, som sprøjtes ind i skeden, fås på apoteket.
- Receptfrie vaginaltabletter eller -kapsler, som indføres i skeden med et indføringshylster, fås på apoteket.
- Receptfrie vagitorier, som du fører ind i skeden med dine fingre, fås på apoteket.
- Undgå vaginalt samleje, hvis det gør ondt, da det kan gøre irritationen værre.
- Undgå sæbe i underlivet, da det påvirker pH-balancen i underlivet. Brug i stedet en mild intimvask, der er skånsom mod underlivet, eller lunkent vand. Husk altid kun at rengøre vulva (altså den ydre del af underlivet), da skeden renser sig selv.
Måske har du hørt om forskellige husråd mod svamp i underlivet? Det siges, at bl.a. probiotika, yoghurt, honning, eddike og forskellige typer olier er gode mod svamp. Og ja, du kan teste, men det er godt at vide, at der ikke er nogen dokumenteret effekt.
Når behandling derhjemme ikke virker
Hvis man har undersøgt apotekets hylde med håndkøbsmedicin og har forsøgt at slippe af med svampen derhjemme uden held, kan det være en god ide at tale med sin læge, jordemoder eller ungdomsmodtagelse for at få hjælp. Det gælder også, hvis du ofte får svamp i underlivet.
Svamp i underlivet – smitter det?
Svamp i underlivet betragtes ikke som en kønssygdom og smitter ikke, når du bruger samme toilet som en person med svamp eller har oralsex. Det er meget sjældent, at det overføres gennem vaginalt samleje. Derimod plejer man at sige, at det er en god ide at undgå vaginalt samleje, når man har svamp, fordi det lige netop da er lettere at blive smittet eller smitte andre med en kønssygdom. Det skyldes, at man har små revner i slimhinderne, som gør det lettere at få eller overføre infektioner.
Svamp i underlivet, der ikke forsvinder
Den svamp, der giver problemer i underlivet, forsvinder som regel af sig selv i løbet af en uges tid. Men nogle gange er den ekstra genstridig og vil ikke gå væk, og så kan det være en god ide at prøve med håndkøbsmedicin fra apoteket. Hvis svampen ikke forsvinder med håndkøbsmedicin, kan det være en god ide at tale med en læge eller jordemoder, som kan anbefale en stærkere behandling eller undersøge, om der er andre årsager til dine problemer.
Gravid og svamp i underlivet
Når man er gravid, sker der utroligt meget med kroppen, både udenpå, men især indeni. Når kroppen skaber en lille baby, sker der ændringer i hormonniveauerne, og man får ofte også et svækket immunforsvar. Det øger også risikoen for, at man får svamp i underlivet. Hvis du er gravid og tror, at du har fået svamp, er det vigtigt, at du taler med din jordemoder eller læge, inden du bruger håndkøbsmedicin.
Forebyggelse af svamp i underlivet
Svamp i underlivet er noget, vi alle måske helst vil undgå, men desværre er der ingen universalløsning på, hvordan man undgår at få det. En meget almindelig grund til, at man får svamp, er jo, at man har en ubalance i pH-værdien i underlivet. Så for at forebygge svamp i underlivet kan du undgå ting, som vi ved kan bidrage til denne ubalance. Hvis du for eksempel har din menstruation, kan du sørge for at skifte menstruationsbeskyttelse ofte, ca. hver 4. time, da menstruationsblod er let basisk. Man kan også prøve menstruationstrusser med høj sugeevne i et åndbart materiale som fx bomuld.
En anden ting, du kan gøre for at bevare din naturlige pH-balance og mindske risikoen for irritation og infektion, er at undgå at bruge sæbe, når du vasker dig mellem benene, da det udtørrer den sarte hud og slimhinden. Prøv i stedet en mild intimvask eller bare lunkent vand. Og så skal du kun vaske de ydre dele – de indre dele passer sig selv ved hjælp af udflåddet. Hvis du er på farten og vil vaske din vulva, så er intimservietter en god løsning.
Vanliga frågor
-
Ja, svamp i underlivet går ofte væk af sig selv. Det er en god ide at vaske sine trusser ved 60 grader, så svampesporerne dør, og at sove uden undertøj for at lufte huden.
-
Svamp i underlivet kan medføre, at det får en sødlig lugt.
-
Svamp i underlivet kan forsvinde af sig selv – regn med cirka en uge. Hvis den ikke gør det, kan man købe håndkøbsmedicin på apoteket.
-
Nej, svamp i underlivet er ikke farligt. Det er meget almindeligt, og de fleste får det på et eller andet tidspunkt i deres liv.
-
Svamp i underlivet kan gå væk af sig selv. Hvis det ikke gør det, kan du prøve med håndkøbsmedicin fra apoteket. Hvis det ikke hjælper, er det en god ide at søge lægehjælp.