Hormoner i puberteten – alt, hvad du har brug for at vide
Hormoner er en stor del af teenageårene. Men hvad er hormoner, og hvordan påvirker de os? Det får du svar på her!
Hvad udløser puberteten?
Puberteten, altså det tidspunkt i livet, hvor kroppen beslutter sig for, at det er tid til at gå fra barndom til voksenliv, udløses af hormoner. Hvornår puberteten starter, hvordan den opleves, og i hvilken rækkefølge hormonerne vælger at gennemføre pubertetsprojektet, er forskelligt fra person til person. For nogle begynder det allerede, når de er omkring otte eller ni år gamle – for andre varer det længere. For de fleste er puberteten i gang, når man er fyldt 14 år.
Hvad er hormoner?
Hormoner kan sammenlignes med kemiske budbringere, der udskilles fra kirtler, hvorefter de påvirker kroppens væv og organer. Hormoner får skylden for mange ting: dårlig hud, søvnproblemer, sved og kraftig eller let menstruation. Men hvis de bare er til besvær, hvad er meningen med dem så? Hormoner spiller en afgørende rolle for menstruationscyklussens funktion, men de styrer også andre vigtige funktioner som hjertefrekvens, søvncyklus, stofskifte, appetit, vækst, udvikling og kropstemperatur. Hormoner sørger altså for, at kroppen fungerer, som den skal!
Hormonerne styrer ikke mindst forvandlingen fra børnekrop til voksenkrop. De gør det muligt for os at få menstruation, bumser, sved, bryster, kønsbehåring, men også modenhed, øget muskelmasse, lyst og meget mere.
De vigtigste hormoner i puberteten
Vi ved, at hormoner måske kan føles lidt besværlige. Men hvis man lærer at forstå, hvordan og hvorfor hormoner gør, som de gør, kan det føles lidt lettere. Jo mere, man lærer, desto lettere kan det altså føles! Derfor gennemgår vi nu nogle af de vigtigste hormoner i puberteten: østrogen, progesteron og testosteron.
Østrogen i puberteten
Østrogen kommer ofte på tale, så snart nogen taler om menstruation, menstruationscyklus og teenageår. Og det er helt sikkert et hormon, der topper listen over vigtige hormoner i puberteten! Det er i puberteten, at der begynder at blive produceret østrogen i kroppen, og det fortsætter indtil overgangsalderen, hvor østrogenniveauet falder. Men det er ikke bare en begyndelse og en slutning – østrogenniveauet ændrer sig også i løbet af måneden. Det er højest midt i menstruationscyklussen og lavest under menstruationen. Så det går op og ned i bølger – år ud og år ind!
Østrogen spiller en vigtig rolle i vores seksuelle og reproduktive udvikling. Det meste østrogen produceres i æggestokkene, men både binyrer og fedtceller bidrager også med små mængder. Selv om man plejer at sige, at østrogen er et kønshormon, så tager det sig af mere end blot menstruationscyklus og seksuel udvikling. Det multitasker også og påvirker alt fra humør, urinveje, hjerte og blodkar til bryster, hud, vægt, hår, bækkenmuskler, hjerne og knoglesundhed.
Progesteron i puberteten
Progesteron er en lidt mere forsigtig spiller end østrogen. Det dannes også i æggestokkene og frigives lige efter ægløsningen, i anden halvdel af menstruationscyklussen.
Progesterons opgave er at opbygge slimhinden i livmoderen, så den kan danne et godt miljø for barnet, hvis der skulle komme et befrugtet æg. Med tiden falder disse hormonniveauer. Da forbereder kroppen sig på at skille sig af livmoderslimhinden, og den udstødes sammen med det menstruationsblod, der opfanges af bindet, menstruationskoppen eller menstruationstrusserne!
Testosteron i puberteten
Testosteron er et hormon, der kan forbindes med drenge og mænd, men alle mennesker har faktisk testosteron i kroppen – det er bare mængden, der er forskellig. Testosteron produceres også i æggestokkene og binyrerne, ligesom østrogen.
Det er balancen mellem testosteron og østrogen, der hjælper æggestokkene med at fungere, som de skal. Testosteron spiller også en vigtig rolle for sexlysten, knogletætheden og forøgelsen af muskelmassen.
Hormoner og humør
Fordi hormoner udgør en så stor en del af kroppens funktion, kan de spille en ret stor rolle for, hvordan vi har det. Så når du som teenager bliver irritabel, nedtrykt og trist, har det lige så meget at gøre med hormoner som med det, der sker omkring dig. Når humørsvingningerne påvirker dit velbefindende, kan det være rart at tænke på, at det stabiliserer sig med tiden. Hvis du eller en teenager, du kender, har det dårligt, er det vigtigt at vide, at det altid er sundt at tale om det og dele sine følelser med nogen, der forstår. Det kan være en bror eller søster, en forælder, venner eller skolevejlederen. Hvis man har brug for hjælp fra andre, kan man henvende sig til en ungdomsklinik eller sin læge. De kan give råd og støtte til, hvordan man kan håndtere følelser og tanker i puberteten, hvis de føles overvældende, eller henvise til specialister, hvis det er nødvendigt.
Almindelige spørgsmål
Det er hormonerne, der er ansvarlige for at starte puberteten.
Hormoner er stoffer, der udskilles af kirtler, og som derefter påvirker væv, organer og hele kroppens funktion. Forskellige hormoner løser forskellige opgaver og påvirker vores udvikling fra barn til voksen. De spiller en vigtig rolle for bl.a. stofskifte, vægt, søvn, humør samt pubertet og fertilitet.
De hormoner, der påvirker en mest i teenageårene, er østrogen, progesteron og testosteron.
Medicinsk klausul
Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.