Illustration af pige som barberer sine ben - Libresse

Tegn på puberteten

Vildtvoksende kønsbehåring, bumser og forskellig størrelse bryster – disse pludselige forandringer kan være både spændende, forvirrende og skræmmende på samme tid. Sig hej til kroppen i puberteten! Tag det med ro – puberteten er bare din krops måde at fortælle dig, at du er ved at blive voksen. Lad os se nærmere på, hvilke fysiske forandringer vores kroppe gennemgår under puberteten, og hvordan man kan håndtere dem.

Tegn på pubertet:

  • Bryster
  • Hårvækst
  • Bredere hofter
  • Strækmærker
  • Udflåd
  • Menstruation
  • Øget svedproduktion
  • Bumser/akne
  • Følelsesudbrud

Hvornår begynder puberteten?

Hos piger begynder puberteten oftest, når de er mellem 10 og 16 år. Drengekroppe kommer for det meste senere i puberteten.  Når puberteten er godt i gang, kan det føles som om, at forandringerne både kommer alt for hurtigt og alt for langsomt. Vi kan takke hormonerne for, at puberteten overhovedet går i gang. Hormoner er stoffer, som dannes i kroppens forskellige kirtler, blandt andet når kroppen er klar til at blive voksen.

Ung pige, som sidder og kigger ud – Libresse

Bryster og pubertet

For mange er det første tegn på pubertet, at brysterne bliver hårde og følsomme, nogle gange kan det endda gøre lidt ondt. Det kan føles som om, at der sidder en lille ært bag brystvorten. Det kan være dejligt at have en blød top eller bh på, så tøjet ikke irriterer.

Du føler måske også, at dine bryster ikke er helt ens. Lad os bare være enige om, at de uden tvivl har deres helt egen personlighed – så det er helt normalt, at der er en lille størrelsesforskel, når brysterne er fuldt udviklede. Dine brysters størrelse og form fortsætter sandsynligvis med at ændre sig gennem hele livet, da en lang række ting kan påvirke dem, fx vægtstigning eller vægttab, graviditet og amning.

Selvom det kan være fristende at sammenligne os selv med andre, bør du huske på, at vi alle har forskellige kropstyper, så det er helt naturligt, at dine bryster ikke ligner andres.

Hvad sker der i puberteten – håret

Den næste store forandring er alt det hår, som begynder at gro. I skridtet, under armene og på benene. Mange har det svært med hår, men hår i skridtet har en funktion, da det beskytter og sørger for at holde området luftigt.

Nogle barberer både ben, armhuler og skridt, men det er absolut ikke noget, man skal. Gør det, som føles rigtigt for dig. Husk på, at alle får kønsbehåring og hår på kroppen (nogle mere end andre), og at der ikke er noget beskidt eller pinligt ved det, så det er op til sig, om du vil beholde eller fjerne det!

Bredere hofter og strækmærker

Både fedt, muskler og knogler ændres under puberteten, og dette påvirker vores kropsform. Nogle af os tager fx lidt på (især på hofter, lår og bagdel) inden en vækstspurt.

Efterhånden som din kropsform begynder at ændre sig, kan du måske også se nogle strækmærker (de der “tigerstriber”, der kan komme på dine lægge, lår, hofter, bryster – stort set over alt). Det er helt normalt og en naturlig måde for din hud at reagere på, når den skal dække et større område af kroppen. Din krop gør lige nøjagtig det, den skal og være i stand til – så prøv at elske dig selv, og accepter striberne!

Billede af en kage med tekst

Udflåd og menstruation

Menstruationen plejer ikke at være det første, der sker i puberteten. Og inden den kommer første gang, har du nok haft udflåd et stykke tid. Det er lyst, gennemsigtigt eller hvidt og din skedes allerbedste ven! For udflåd beskytter nemlig skeden mod infektioner og sørger for, at den har det godt. Kan du ikke lide den lidt klistrede fornemmelse i trusserne, kan du bruge trusseindlæg – så føles det mere tørt.

Et trusseindlæg kan også være praktisk, når menstruationen kommer. Menstruationen er et pubertetstegn med stort P. For dem med en livmoder er der ofte et før og efter menstruationen. Den første menstruation, man får, er måske kun et par pletter i trusserne, eller måske ser man en smule blod på papiret, når man tørrer sig. I begyndelsen kommer menstruationen meget uregelmæssigt. Der kan gå flere måneder, før man får sin anden eller tredje menstruation. Men med tiden tilpasser menstruationen sig og finder en rytme med menstruationscyklussen.

Da det er umuligt at vide, nøjagtig hvornår tiden er inde, og hvor kraftige dine blødninger bliver, er det altid en god idé at sørge for, at have hygiejneprodukter ved hånden, uanset om det er bind, tamponer eller menstruationstrusser. Det kan være praktisk at skrive datoerne for din menstruation ned i din mobil, i en kalender eller i en menstruationstracker, så du lærer din krop bedre at kende og kan se mønstret for din menstruationscyklus!

Kraftig kropslugt og store mængder sved

Dine svedkirtler arbejder hårdere i puberteten, hvilket indebærer, at du sveder mere og har en kraftigere kropslugt – især i armhulerne og omkring skridtet.

Samtidig med at det er vigtigt at opretholde en god intimhygiejne, bør du tænke på, at du ikke bør vaske din skede eller bruge nogen kraftige deodoranter eller dufte. Din skede er selvrensende og opretholder naturligt surhedsgraden (pH) balanceret med den helt rigtige mængde sunde bakterier. Det, du derimod bør sørge for at holde rent, er din vulva (de udvendige dele af din V-zone). Ud over sved kommer den også i kontakt med udflåd, tis og menstruationsblod. Så et godt råd for at holde området rent er at vaske det med lunkent vand. Du kan også bruge mild intimvask, der respekterer din vulvas naturlige pH-værdi for at holde din vulva ren. Og hvis du er på farten, kan du supplere det med intimservietter, hvilket er en hurtig og praktisk måde at friske sig selv op på et øjeblik!

Kønsidentitet

Når hormonerne begynder at boble i kroppen i puberteten, så er der ofte stor fokus på "pige- og drengekroppe", da det er her forskellen på kønnene bliver tydelig. Men det er jo slet ikke sikkert, at man føler, at kroppen passer til den, man er? Den skede eller penis man har, definerer jo ikke ens køn. Der er intet galt i at føle, at ens kønsidentitet ikke stemmer overens med kroppen! Og hvis du ikke synes, at din krop føles som din, kan du tale med en ungdomsrådgivning eller lægen for at få svar på dine spørgsmål og bekymringer.

Hormonforandringer og akne

Ca. 95% af personer i alderen 11 til 30 år påvirkes på et eller andet tidspunkt af akne, så hvis de der irriterende bumser er begyndt at dukke op på din krop, så er du ikke alene.

Hormoner (fx testosteron) og gener er nogle af årsagerne til, at vi måske får akne på vores ansigt, bryst, hals eller ryg i forbindelse med puberteten. Når vores hormonniveauer ændres, producerer vores hud mere fedt, som blandes med bakterier i porerne på huden og dermed forårsager akne.

Det bedste, du kan gøre, er at lade den være, da det kun gøre det værre, hvis du trykker bumserne ud. Det er svært at lade være, men hvis du prøver at trykke dine bumser ud, kan det få bakterier og betændelse til at trænge dybere ind i huden, hvilket dermed kan forårsage betændelse, ar og udsætte helbredelsesprocessen.

Hvis din hud er ekstra betændt eller er virkelig lang tid om at komme sig, er det en god idé at kontakte din læge. Lægen kan afgøre, om du bør foretage livsstilsændringer, eller om din hud har brug for behandling eller medicin.

Du kommer måske til at opleve humørsvingninger

Under puberteten ændres kemien i din hjerne ved, at hjernen danner nye celler og finder nye måder at tænke på. I bund og grund er der dele af din hjerne, som stadig udvikles, og selvom det kan føles mærkeligt at græde det ene øjeblik og derefter bryde ud i latter det næste, så er det helt normalt med humørsvingninger. 

Dine følelser kan måske få dig til at føle, at du sidder på en karrusel, som du ikke kan hoppe af … Det er noget, vi alle sammen har oplevet! Så det er vigtigt at snakke om disse humørsvingninger med mennesker, du kan lide og stoler på, fx dine forældre, søskende og voksne, du stoler på, eller endda lærere. Og hvis du nogle gange føler, at dine følelser er alt for overvældende, så kan du også hjælpe dig selv ved at lave ting, der får dig til at slappe af, fx gå en tur udenfor, ringe til en ven, se din yndlingsfilm – eller bruge en meditationsapp.

Accepter den nye udgave af dig – ét skridt ad gangen

Ingen har sagt, at det er nemt at gå igennem puberteten, men hvis du forstår de forandringer, der sker i din krop, og indser, hvor naturlige de er, kan det hjælpe dig med at indse, hvor unik du er, og hvor fantastisk din krop er.

Det kan virke meget fremmed i starten, når du får en voksen krop, men du måske stadig føler dig som et barn. Uanset hvor overvældende det kan være i starten, så husk, at det ikke varer for evigt. Alle omkring dig har gennemgået – eller kommer til at gennemgå – denne fase, så giv ikke dig selv skylden for det! Det er helt okay at træde et skridt tilbage og give dig selv mulighed for at bearbejde alt det, der sker med din krop. Og husk: Du er ikke alene. Så snak om dine oplevelser med mennesker, du stoler på. Du bliver måske overrasket over, hvor godt du måske har det bagefter.

Lær mere