Selvbillede – hvordan du opfatter dig selv
Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng
Selvbillede, hvad betyder det egentlig? Og hvordan hænger det sammen med din identitet? Kan man påvirke sit selvbillede? Hvad er forskellen mellem selvbillede, selvtillid og selvværd? Læs videre, så ser vi nærmere på det her.
Hvad er selvbillede?
Dit selvbillede er lidt som en sammenfatning af, hvem du synes, du er, og hvordan du opfatter dig selv. Det påvirkes af mange ting som opvækst, interesser, værdier og den uddannelse, man har. Men vores temperament påvirker også, hvordan vi føler og tænker om os selv – og dermed vores selvbillede. Så der er mange ting, der spiller ind. Mange begynder at tænke mere og mere over sig selv, når de bliver teenagere – hvem man er, og hvilken plads man har i verden – og det har at gøre med det store skift, som sker i hjernen under puberteten. Hvem og hvordan man er, og måske også hvorfor man er, den man er, er spørgsmål, der dukker op og er knyttet til selvbilledet.
Forskellen mellem selvbillede, selvværd og selvtillid
Det er let at forveksle begreberne, og de hænger jo faktisk sammen. Men du kan tænke sådan her for at holde styr på, hvad der er hvad:
- Selvværd er en indre følelse af at være accepteret, præcis som man er.
- Selvtillid handler om præstation og om, hvad man tror, man kan klare.
- Selvbillede er din opfattelse af dig selv, og det påvirker, hvordan du taler, hvad du siger, og hvordan du lytter. Det handler også om, hvordan du tror, du bliver opfattet af andre.
Godt eller dårligt selvbillede?
Hvis man har et godt selvbillede, så indebærer det, at man har temmelig godt styr på sine styrker og svagheder og kender sine begrænsninger. Når man har et dårligere selvbillede, betyder det, at man ikke rigtig kender sig selv, og det kan igen påvirke selvværdet, men frem for alt selvtilliden. Hvis man føler, at ens selvbillede ikke er så godt, kan det måske være rart at huske på, at intet varer for evigt, og at man kan komme tættere på et selvbillede, man har det godt med.
Eksempler på, hvordan det kan være, når selvbilledet vakler
Hvis man er lidt usikker på sine styrker og svagheder, kan man let risikere, at man kaster sig ud i noget, som man ikke har en chance for at klare, og når man så mislykkes, får selvtilliden et ordentligt knæk. Omvendt fungerer det på samme måde: Hvis man ikke anerkender, hvor god man er til noget, og derfor ikke udfordrer sig selv på det rigtige niveau, kan man gå rundt og tro, at man er dårligere, end man i virkeligheden er, hvilket kan føre til lavt selvværd.
Hvordan hænger selvbillede og identitet sammen?
Dit selvbillede og din identitet hænger unægtelig sammen. Identitet er en naturlig følelse af at være en selvstændig person, og den skabes gennem de måder, du forholder dig til din omverden på: de mennesker, du møder, og de erfaringer og indtryk, du får. Din identitet udvikler sig gennem hele livet – i måden, du opfatter dig selv på, og hvordan du ser dig selv i forhold til omverdenen. Det lyder måske lidt uklart, men når du tænker over, hvad du synes er vigtigt, hvad du kan lide og ikke kan lide, hvad du står for – så udvikler dit selvbillede sig. Man kan med andre ord ganske enkelt sige, at det er gennem dit selvbillede, at du opbygger din identitet. Er du med?
Hvad påvirker selvbilledet?
Dit selvbillede påvirkes og formes altså i høj grad af din omverden, og især af hvordan du bliver behandlet af andre mennesker. Det er ekstra vigtigt for dit selvbillede, at du bliver bekræftet af vigtige mennesker i dit liv, som viser, at du er betydningsfuld og vigtig. Hvis dine omgivelser har påvirket dig, så du har fået et ustabilt selvbillede, kan det fx komme til udtryk ved, at du hurtigt ændrer dine værdier, din seksuelle identitet, og hvilke venner du har. Hvis du kan mærke, at den måde, du betragter dig selv på, og den måde, folk omkring dig ser dig på, er meget forskellig, kan dit selvbillede være lidt forvrænget. Så er det måske en god ide at arbejde på at forbedre dit selvbillede – for det kan man faktisk gøre!
Kan du forbedre dit selvbillede?
Ja, man kan få et bedre selvbillede. Her får du nogle tips til, hvad du kan gøre:
- Vær ærlig over for dig selv. Tænk over, hvad lige netop du vil og synes i forskellige sammenhænge, og vær ikke bange for at vise det.
- Vær god ved dig selv. Vær din egen bedste ven, og behandl dig selv lige så godt, som du behandler en nær ven.
- Fremhæv dine stærke sider. Tænk over, hvad du er god til, skriv det ned, og kig ofte på det for at minde dig selv om det.
- Lær noget nyt. Når du klarer nye ting, bliver din selvtillid og dit selvbillede bedre. Sæt små mål for, hvad du vil lære, og sørg for at fejre hvert fremskridt!
- Omgiv dig med mennesker, der vil dig det bedste. Personer, der støtter og opmuntrer dig, kan have stor indflydelse på dit selvbillede.
- Pas godt på dig selv. Sørg for at give kærlighed til både dit fysiske og mentale helbred ved at spise og sove godt og bevæge dig ofte.
- Udfordr dine negative tanker. Vi har alle negative tanker om os selv fra tid til anden, men prøv at reflektere over, hvorfor du tænker sådan, og find andre perspektiver.
- Giv dig selv tid. Et perfekt selvbillede får man ikke på én dag – mange mennesker arbejder på det hele livet. Vær tålmodig, og giv dig selv tid til at vokse og udvikle dig som person.
Træning af dit selvbillede
Selvbilledet er ikke hugget i sten; det ændrer sig og udvikler sig gennem hele livet. Du kan helt sikkert arbejde på at forbedre dit selvbillede! Det vigtigste værktøj er, at du er sand og ærlig over for dig selv. At du stopper op og spørger dig selv: ”hvad længes jeg efter?”, ”hvad tænker jeg på?” og ”hvad vil jeg?”. Det er også vigtigt, at du er god ved dig selv og tilgiver – både dig selv og andre.
Vanliga frågor
-
Dit selvbillede er kort sagt dit syn på dig selv.
-
Et af de vigtigste værktøjer til at forbedre sit selvbillede er, at man er sand og ærlig over for sig selv. Tænk over, hvad lige netop du vil, synes og står for. Du kan læse alle vores tips lidt længere oppe i denne artikel.
-
Hvis man har et godt selvbillede, der svarer til omgivelsernes, er det lettere at have trygge og gode relationer til andre, hvilket er vigtigt for vores trivsel.