Et billede af en kvinde i 30'erne, som prøver på at forbedre sin selvtillid

Kender du følelsen af, at alt, hvad man foretager sig, går galt? Sådan kan det føles nogle gange, men hvis den ikke forsvinder igen, kan det være et tegn på dårlig selvtillid. Heldigvis er der gode råd til, hvordan du kan forbedre din selvtillid!

Selvtillid handler kort sagt om at tro på, at man er i stand til at gøre forskellige ting. Hvis man har god selvtillid, kan man som regel godt lide (og klare) noget, der er svært. Man føler sig også lidt mere sikker på, at det også kommer til at gå godt, næste gang man prøver noget nyt eller kompliceret. Og når det så går godt, får man endnu mere tillid til, at man kan klare ting og sager!

En ting, man skal huske på, når det kommer til selvtillid, er, at man kan have både god og dårlig selvtillid – alt efter hvad det drejer sig om. Man kan fx føle sig sikker på, at man får det job, man har drømt om, eller består prøven i skolen, men samtidig have sommerfugle i maven, hvis man skal holde en tale.

Tips til, hvordan du får bedre selvtillid

Desværre kommer god selvtillid ikke af sig selv – det er noget, man kan være nødt til at arbejde lidt med hele tiden. Vi er alle forskellige, og derfor er der forskel på, hvad der virker for den enkelte. Her får du seks tips til, hvad du kan prøve at gøre for at få bedre selvtillid!

  1. Gør ting, og udfordr dig selv.
    Selvtillid hænger sammen med præstation. Så vær ikke bange for at prøve ting, der ligger uden for din komfortzone! Hvis du kan klare dem, bliver din selvtillid lidt bedre. Jo sværere ting du prøver, jo mere kan du klare.
  2. Giv dig selv en belønning, når du har klaret noget svært.
  3. Lær dig selv og dine evner at kende.
  4. Arbejd med dig selv.
    Øv dig i at gøre ting, der er vigtige for dig.
  5. Sammenlign ikke dig selv med andre!
    Du er den bedste til at være dig.
Et billede af en lykkelig kvinde i 30'erne, som har læst Libresses tips til, hvordan man får bedre selvtillid

Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid?

I modsætning til selvværd, som handler om at have en indre følelse af at være accepteret, handler selvtillid om troen på ens egen evne til at præstere og være i stand til at gøre ting. Det betyder, at man sagtens kan have en god selvtillid og samtidig have et dårligt selvværd eller omvendt. Men det er selvfølgelig lettere at have det ene, hvis man også har det andet. Men det er faktisk ret almindeligt, at man kompenserer for et mindre godt selvværd ved kun at fokusere på det, man præsterer og kan, i stedet for at være klar over, at man er god nok, selv om man nogle gange fejler!

Dårlig selvtillid i puberteten

Det kan være almindeligt at have dårlig selvtillid i puberteten. Det er ikke kun kroppen, der forandrer sig hurtigt. Følelser og hormoner hvirvler også rundt, og det er svært at finde ud af, hvad man kan, hvad man er god til, og hvordan man skal opføre sig. Dårlig selvtillid kan overvælde en, når man mindst venter det – især hvis man føler sig lidt nedtrykt og trist. Og da er det måske ikke ligefrem det bedste tidspunkt at påtage sig en vanskelig opgave.

Man kan nemt risikere, at man begynder at tvivle på sig selv og holder op med at gøre ting, man ikke tror, man kan, når man har dårlig selvtillid. Det kan skabe en snigende følelse af fiasko, fordi man ikke engang turde prøve. Det kan føre til et gradvist tab af selvtillid og til, at man føler sig dårlig hele tiden. Hvis det er tilfældet, er man nødt til at arbejde med det, og det kan være en god idé at søge professionel hjælp hos en autoriseret psykolog, psykoterapeut eller en rådgiver på ungdomsklinikken. Du kan også bruge vores tips her ovenfor til at forbedre din selvtillid.

Et billede af en 14-årig teenagepige, der ser tøvende ud på grund af dårlig selvtillid i puberteten

Få bedre selvtillid i forbindelse med sit udseende

Udseendet kan påvirke selvtilliden. I samfundet og på de sociale medier konfronteres vi med forskellige kropsidealer og manipulerede billeder, hvilket gør det meget svært for mange af os ikke at lade os påvirke og at føle os godt tilpas med, hvordan vi ser ud. Hvis man går rundt og føler sig utilpas, kan det være klogt at:

  • Gennemgå, hvilke profiler man følger på de sociale medier – får de en til at føle sig godt tilpas?
  • Overvej, hvad det er, der gør, at man kan lide bestemte mennesker – er det egenskaber eller udseende?
  • Tænk over, hvordan man selv kan påvirke idealer. Måske er der andre ting, man kan kommentere på, end lige netop hvordan nogen ser ud?
  • Skriv ned, hvad der er godt ved kroppen. Den arbejder døgnet rundt for at vi skal have det godt – så giv den lidt kærlighed, og døm den ikke for hårdt!

Almindelige spørgsmål

Medicinsk klausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.