Til dig, der sover dårligere, når du har menstruation
I menstruationsfasen sover vi – måske ikke så overraskende – dårligst. 22% sover ikke så godt/slet ikke godt i menstruationsfasen, sammenlignet med omkring hver tiende i de øvrige tre faser. Vores rapport viser også, at man sover næsten en halv time mindre om natten, når man har menstruation. Det lyder måske ikke af meget, men med tiden går man glip af mange timers søvn.
Menstruationscyklussen kort fortalt
- Menstruationsfasen: ca. dag 1-7 - Slimhinden stødes ud som en blødning, hvis ægget ikke er blevet befrugtet
- Follikulærfasen: ca. dag 7-14 - Kroppen gør sig klar til ægløsning
- Ægløsningsfasen: ca. dag 14-15 - Ægget løsner sig fra æggestokken og vandrer ned i æggelederen, hvor det kan blive befrugtet
- Lutealfasen: ca. dag 15-20 - Livmoderen tager imod et eventuelt befrugtet æg
Til dig, der ligger søvnløs, når du har menstruation, vil vi give nogle tips, der kan gøre en kæmpe forskel:
Motioner mere
Ved at bevæge sig i løbet af dagen får man generelt en bedre søvnkvalitet og falder hurtigere i søvn. Træning kan også lindre menstruationssmerter, fordi det har en afslappende virkning på livmoderen.
Lav en soveplan
Ved at have regelmæssige sovetider indstiller kroppen sig ret hurtigt på at sove og kommer lettere ned i gear, når klokken er mange. Når du har mens, skal du derfor lave en soveplan og forsøge at følge den.
Sig farvel til skærmen
Lad mobilen ligge uden for soveværelset eller være slukket et stykke fra sengen. At undgå skærme, inden du kryber ned under dynen, hjælper hjernen med at forstå, at det er tid til at falde til ro for natten.
Find det rette hygiejnebind
Et hygiejnebind, der både er behageligt og beskytter mod lækage, er afgørende for at kunne slappe af og sove godt. Prøv nogle forskellige for at finde ud af, hvad der fungerer for dig.
Sov i fosterstilling
Har du menstruationssmerter, kan noget så enkelt som din sovestilling gøre en stor forskel. I fosterstilling falder trykket på tarme og mavemuskler, hvilket kan lindre smerten.
Undgå sukker om aftenen
Mange mennesker får trang til slik under menstruationen, især om aftenen, når man er træt og mangler ekstra energi. Men at spise ekstra kulhydrater eller slik lige før sengetid er en dårlig idé, da det straks sætter stofskiftet i gang, hvilket kan gøre det sværere at falde i søvn.
Brug varme til at lindre smerterne
At lægge en varm hvedepude eller en varmtvandsflaske på maven eller under ryggen er et godt kneb til at lindre smerterne. Prøv også at tage et varmt brusebad eller bad, før du går i seng. Varmen får kroppen og musklerne til at slappe af.
Undersøgelsen er udført af menings- og markedsundersøgelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 er der i alt gennemført 765 interviews via internettet med danske kvinder i alderen 18-60 år.