Træn rigtigt i alle faser af menstruationscyklussen
Når du bevæger dig, forbedres blodcirkulationen i bækkenområdet, hvilket giver færre menstruationssmerter. Den øgede endorfinproduktion mildner også de præmenstruelle symptomer og forbedrer søvnen, hvilket kan gøre underværker for dit velbefindende i hele menstruationscyklussen.
Vi ved dog også, at træning ikke står øverst på dagsordenen, når energien falder, humøret er lavt og menstruationssmerterne tager til. 58% afholder sig ofte eller nogle gange fra at træne i menstruationsfasen, og næsten halvdelen springer træningen helt over, fordi de bløder kraftigt. Det er helt forståeligt, men prøv! Træning er et af de mest effektive redskaber til at trives bedre.
Menstruationscyklussen kort fortalt
- Menstruationsfasen: ca. dag 1-7 - Slimhinden stødes ud som en blødning, hvis ægget ikke er blevet befrugtet
- Follikulærfasen: ca. dag 7-14 - Kroppen gør sig klar til ægløsning
- Ægløsningsfasen: ca. dag 14-15 - Ægget løsner sig fra æggestokken og vandrer ned i æggelederen, hvor det kan blive befrugtet
- Lutealfasen: ca. dag 15-20 - Livmoderen tager imod et eventuelt befrugtet æg
Det første skridt er at vælge det rette hygiejnebind så du også føler dig tryg ved at lave bevægelserne, når du bløder. Det næste skridt er at forstå, hvordan kroppen har det og fungerer i de forskellige faser af cyklussen. Så er det nemmere at tilpasse træningen for at få de bedst mulige resultater – både med hensyn til muskler, kondition og dit generelle velbefindende.
Her er nogle tips til, hvordan du kan træne i menstruationscyklussens fire faser:
Menstruationsfasen (dag 1-7):
I menstruationsfasens første dage føler du dig sandsynligvis træt og ude af balance, hvilket skyldes, at østrogen- og progesteronniveauet falder. Men selvom træning er det sidste, du har lyst til, er det netop nu, at motion og bevægelse kan være redningen. Når du bevæger dig, aktiveres kroppens endorfiner, hvilket giver både energi og smertelindring. Hvis du orker, er det ekstra effektivt at styrketræne i disse dage, da forskning viser, at det lavere progesteronniveau gør det lettere at opbygge muskler.
Follikelfasen (dag 7-14):
I follikelfasen begynder østrogenniveauet at stige, og energiniveauet er i top! Den øgede blodgennemstrømning i hjernen øger også lykkehormonet serotonin, og du føler dig ekstra glad, stærk og selvsikker. Benyt lejligheden til at udfordre dig selv, når du træner: Gør lidt ekstra ved at satse på højintensive træningsformer som spinning, aerobics, intervaller eller dans. Nu kan kroppen klare allermest!
Ægløsningsfasen (dag 14-15):
Selvom mange oplever et lille fald under ægløsningen, har de fleste stadig et højt energiniveau. Hvis du tilhører denne gruppe, er det perfekt at træne, fordi det øgede stofskifte øger effekten af den træningsform, du vælger. Hvis du derimod bliver nedtrykt og træt i denne fase, skyldes det ofte den øgede mængde østrogen og progesteron i kroppen. Lyt til kroppen, og træn i det omfang, det er muligt.
Lutealfasen (dag 15-28):
I lutealfasen kan det føles umuligt at finde træningsmotivationen. De fleste får en form for PMS (præmenstruelt syndrom) og føler sig trætte og ude af form. MEN det er nu, det virkelig gælder om at samle kræfter til at komme hen i træningscentret eller ud at gå en tur. Kroppen har brug for endorfiner mere end nogensinde før, og belønningen kommer i form af et bedre velbefindende og en bedre evne til at håndtere PMS-symptomer. Vær god ved dig selv, og lad være med at presse dig selv for hårdt. Rolige aktiviteter som yoga eller gåture øger også mængden af endorfiner. Og som altid: Hvis du har mest lyst til at hvile og genoplade batterierne, skal du gøre det.
Undersøgelsen er udført af menings- og markedsundersøgelsesfirmaet YouGov. I perioden 19/12-02/01 2023 er der i alt gennemført 765 interviews via internettet med danske kvinder i alderen 18-60 år.