Et billede af en ung pige, der er i puberteten, og som har fået sin første menstruation.

Forklare og tale med dit barn om menstruation og pubertet. Hvordan gør man?

Faktatjekket af jordemoder Amelie Jensnäs Joäng

Forældreskabet er fyldt med udfordringer, og at forklare og tale om menstruation og pubertet med børn og unge kan være en af dem. Men det behøver ikke at være svært – det er i bund og grund noget af det mest naturlige, der findes! 

I dag er mange forældre og voksne nervøse, når de skal tale om den første menstruation og puberteten. Selv om menstruation følger os i omkring 40 år, er det stadig en stor ting i såvel samfundet som på det personlige plan. Så at skabe rammerne for en god første samtale er noget, du som forælder eller voksen kan gøre for at hjælpe! At udbrede viden og bevidsthed er en del af vores initiativ ”Bliv ven med din krop”, som er skabt med henblik på at uddanne og lære unge piger deres kroppe bedre at kende i puberteten. Ved at normalisere og afdramatisere emnet kan vi give børn og unge selvtillid, respekt for deres kroppe og en sikker forståelse af puberteten.

Så vi er nødt til at starte et sted og helst i god tid. I denne artikel kommer vores jordemoder Amelie med sine bedste tips til, hvordan man taler med børn om den første menstruation, pubertet, hormoner, følelser og kropsforandringer!

Vidste du dette?

12%
Fik deres første menstruation allerede i en alder af 8-10 år
80%
Følte sig ikke forberedt, da de fik deres første menstruation
59%
Af dem, der har menstruation, ville ønske, at de havde fået mere viden om menstruation og kroppen tidligere i livet

Tips – sådan starter du samtalen med dit barn om den første menstruation og puberteten

  1. Tag snakken, når I kører i bil! Bilen kan være et rigtig godt rum, når man skal have lidt krævende samtaler, og det er der tre enkle grunde til: Man slipper for at have øjenkontakt, man er i bevægelse og befinder sig i et privat rum, og barnet ved, at bilturen slutter, og dermed gør samtalen det også. Det kan være rart, hvis man føler sig lidt ubekvem!
  2. Del dine egne erfaringer. Det kan være noget, du har oplevet eller tænkt på i forbindelse med menstruation eller puberteten, da du var på samme alder. Det er den voksne i forholdet, der sætter tonen i samtalen og bestemmer, hvad der er pinligt, så hvis du åbner op og deler erfaringer, er der stor sandsynlighed for, at det vil blive spejlet, og at barnet vil gøre det samme og føle sig mere sikker i sin krop. At høre, hvad andre har oplevet, og at kunne sætte ord på ens egne oplevelser, hjælper, når man skal lære sin krop at kende og blive tryg ved den. Hvis du selv har menstruation, er det et godt udgangspunkt! Hvis du ikke selv har personlige erfaringer, hvilket fx fædre ikke altid har, er anekdoter ofte en god måde at afdramatisere situationen på og en måde at indlede en samtale på. At starte samtalen med "Jeg læste en historie om en pige, der ..." eller noget i den stil kan gøre det lettere! En undervisningsbog kan også være til hjælp. Gå ikke glip af vores undervisningsbog om menstruation, pubertet og humørsvingninger, som du kan downloade helt gratis længere nede på siden!
  3. Kræv ikke, at barnet skal svare på en masse spørgsmål. Du har måske forberedt dig på denne samtale i ugevis – men barnet er sandsynligvis temmelig uforberedt. Så fortæl, og få emnet til at føles naturligt – lad barnet vænne sig til, at I berører det, og gå så videre til at tale om andre ting i stedet for at forvente at få 100 spørgsmål om emnet. Hvis man blot har den første menstruation og puberteten på listen over emner, man taler om nu og da, er det lettere for barnet at fortælle eller spørge om noget, når det endelig er nødvendigt.
  4. Tænk digitalt – det er ofte nemmere at skrive lidt i en chat. Det giver jer nemlig tid til at tænke og reagere på spørgsmålene. At tale om ting, der måske er lidt svære, uden at være nødt til at have øjenkontakt, kan faktisk være positivt!
  5. Det er vigtigt at tænke på, at det ikke bare skal være én samtale, og så er det overstået. Så begynd tidligt, helst flere år før det overhovedet er tid til, at barnet får sin første menstruation. Lad det tage tid, bring emnet på bane en gang imellem, og opbyg tilliden i alle jeres samtaler. Som med alle store spørgsmål skal man være tålmodig og give barnet tid til at svare. Det er nødt til selv at bestemme tempoet. Det vigtigste er, at du prøver på at skabe forudsætningerne for en uforpligtende samtale og viser, at du er en, man kan tale med!
  6. Brug en menstruationskalender, eller download en menstruationsapp, og hold styr på menstruationscyklussen sammen med dit barn. Det hjælper jer med at komme ind på cyklussens forskellige faser, og hvordan de kan påvirke en. Tal om, at der er perioder, hvor man måske ikke har det så godt, og at det kan hænge sammen med menstruationscyklussen. Forklar de forskellige faser, og hvordan de kan påvirke en. Du kan læse mere om menstruationscyklussen her og om, hvilke hormoner der påvirker, hvordan man har det.

Er du stadig usikker på, hvad du skal gøre med den første samtale om menstruation og puberteten? Så kan det være en god idé at tale med andre forældre eller måske med skolens personale. Hvis du vil vide mere om alt det, der sker i puberteten, så har vi masser af information om den første menstruation og puberteten og alt, hvad det indebærer. Vi har også skrevet en undervisningsbog om menstruation, humørsvingninger og pubertet, som du kan downloade gratis!

Hvornår er tiden inde til at tale med dit barn om menstruation?

Tidligere end du tror! Puberteten starter længe før den første menstruation, og selv om den i gennemsnit begynder, når man er mellem 11 og 14 år, kan den starte så tidligt som omkring 9-årsalderen. Så tal om kroppens udvikling på samme naturlige måde som alt andet i løbet af dit barns opvækst! Jo mindre vi som voksne skjuler i forbindelse med vores kroppe, jo mere normaliserede og mindre tabubelagte bliver disse emner. Små børn har også den fantastiske evne til fuldstændigt at ignorere samfundets normer, så derfor er det en god idé at svare ærligt på det højlydte spørgsmål om, hvad det er for en pakke du lægger i indkøbsvognen, når du skal købe en pakke bind, trusseindlæg eller intimvask. Hvis I har gjort det til en vane at tale åbent om alt mellem himmel og jord, får dit barn styr på de grundlæggende ting, og risikoen for, at den første menstruation kommer som et chok, bliver betydeligt mindre.

Min datter har fået sin første menstruation – hvordan kan jeg støtte hende?

Når den første menstruation er kommet, er der mange ting, du kan gøre for at støtte din datter. Det vigtigste er selvfølgelig bare at være der, men det praktiske er lige så vigtigt. Det er for eksempel nyttigt at lære om, hvordan forskellige former for menstruationsbeskyttelse fungerer. Der findes trods alt et væld af forskellige former for menstruationsbeskyttelse, og som nybegynder på området er det svært at vide, hvad der er hvad, og hvordan de fungerer.

Noget, man ofte er bekymret for, når man lige har haft sin menstruation, er lækage. Det er ikke ligefrem et drømmescenarie at bløde igennem og få pletter på sine yndlingsbukser, og da menstruationen som regel er uregelmæssig i begyndelsen, kan man nemt risikere at bløde igennem. Når man ikke ved, hvornår menstruationen kommer, og hvor kraftig den er, kan menstruationstrusser være en god løsning. Desuden ser de både ud og føles som helt almindelige trusser! Der findes også bind til forskellige flow og trusseindlæg til dage med udflåd og lettere pletblødninger.

Det er en god idé at have et sted på badeværelset, hvor der ligger nogle forskellige bind og trusseindlæg. Måske har dit barn venner med hjem? Når der findes menstruationsbeskyttelse til alle, kan det få det til at føles lidt mere sikkert at hænge ud, selv om man lige har fået sin menstruation. Det handler jo trods alt om at fortsætte med at normalisere noget af det mest naturlige, der findes!

Udforsk mere

Som en del af Libresses initiativ ”Bliv ven med din krop”, som henvender sig til børn og unge har vi samlet de oftest stillede spørgsmål i en bog. Der kan man læse om menstruationscyklussen og puberteten samt få tips til, hvilke typer menstruationsbeskyttelse man kan vælge, og samtidig høre lidt om tanker og følelser. Vi tror, det kan være en god hjælp, hvis man vil lære sin krop lidt bedre at kende!

Følg os på TikTok for at få tips og råd fra vores jordemoder, lære mere om menstruation og menstruationscyklussen og se skabere fortælle, hvordan de blev venner med deres kroppe i teenageårene.

Bliv medlem af Club Libresse

Bliv medlem af Club Libresse for at få tips og råd om menstruationscyklussen og være blandt de første til at høre om vores nyheder, konkurrencer og kampagner. Derudover får du 10% rabat på menstruationstrusser og menstruationskopper i

Medicinsk ansvarsfraskrivelsesklausul

Informationen på denne side er læst og godkendt af Libresses jordemoder Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinske information i denne artikel stilles dog kun til rådighed i informationsøjemed og må ikke bruges til at stille diagnoser eller udføre behandlinger. Konsultér altid din læge for at få information om specifikke helbredsmæssige tilstande.